Στη Γενεύη, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, ανακοίνωσε μία παγκόσμια εκστρατεία κατά του «φραστικού μίσους» (Hatespeech). «Το μίσος διεισδύει όλο και περισσότερο στο κατεστημένο – τόσο σε φιλελεύθερες δημοκρατίες, όσο και σε αυταρχικά καθεστώτα», είπε ο Γκουτιέρες αιτιολογώντας την πρωτοβουλία του, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Υπάρχουν «μεγάλα πολιτικά κόμματα» που εντάσσουν στην «προπαγάνδα και τις προεκλογικές τους εκστρατείες» ιδέες από το πολιτικό περιθώτιο. Ως παράδειγμα ανέφερε το προσφυγικό ζήτημα: «Έχουμε δει πώς ο δημόσιος διάλογος σχετικά με την ανθρώπινη μετακίνηση ταυτίζεται με εσφαλμένα αφηγήματα, σύμφωνα με τα οποία οι πρόσφυγες και οι μετανάστες συνδέονται με την τρομοκρατία και αντιμετωπίζονται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι για τα προβλήματα της κοινωνίας», είπε ο Γενικός Γραμματέας.

Ακόμη και η συζήτηση για το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση είναι τρανό παράδειγμα μίας «υστερόβουλης εκστρατείας», που ήθελε να πνίξει τη Συμφωνία σε μία πλημμυρίδα από ψέμματα, συμπλήρωσε ο κ. Γκουτιέρες. Για τους λόγους αυτούς, ανέθεσε στον ειδικό σύμβουλο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Σενεγαλέζο Αντάμα Ντιένγκ, να προετοιμάσει ένα «παγκόσμιο σχέδιο δράσης», που θα αντιμετωπίσει το καλλιεργούμενο φραστικό μίσος.