Ρόδος: 74 χρόνια από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα

Ρόδος: 74 χρόνια από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα

Μέρα γιορτής και μνήμης είναι για τα Δωδεκάνησα η σημερινή, καθώς συμπληρώνονται 74 χρόνια από την ημέρα που ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα, έπειτα από επτά αιώνες σκλαβιάς.

Τα Δωδεκάνησα μάλιστα, είναι η τελευταία περιοχή που ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό, μετά από αγώνες και θυσίες. Ο εορτασμός της επετείου όμως, λόγω Καθαράς Δευτέρας, δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα αλλά την ερχόμενη Κυριακή 13 Μαρτίου, ύστερα από πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που έγινε δεκτή από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σε μήνυμα του για την σημερινή επέτειο, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, αναφέρει τα εξής: «Η 7η Μαρτίου είναι ημέρα εορτασμού της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην πατρίδα Ελλάδα. Το 1948, η Ελλάδα μεγάλωσε με την επιστροφή των Δωδεκανήσων σε αυτήν, ψήλωσε με την επέκτασή της μέχρι το Καστελλόριζο και την Στρογγύλη. Η επιστροφή στην πατρίδα μετά από επτά αιώνες σκλαβιάς, χωρίς να χαθεί η γλώσσα, τα έθιμα, η παράδοση, δείχνει το φρόνημα, την εσωτερική δύναμη ενός λαού σφυρηλατημένου από κύματα.

Αυτή την εσωτερική δύναμη, που επιστρατεύουμε κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις για να τις κοιτάμε κατάματα και να μην λυγίζουμε. Οι αγώνες των προγόνων μας είναι παρακαταθήκη και δείκτης πορείας. Σήμερα, μέσα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, στέλνουμε από τα νησιά μας το δικό τους μήνυμα. Στην πρώτη γραμμή του αγώνα της ανάκαμψης, της θωράκισης, της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας, της ελευθερίας.

Αλίκη Κωνσταντινίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *