Ενας «σκληρός» αλλά «αξιοσέβαστος» πολιτικός είναι για τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, τον οποίο υποδέχτηκε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην Ουάσιγκτον η επίσκεψή του, αφού ο συντηρητικός ούγγρος ηγέτης κατηγορείται ότι υπονομεύει τη δημοκρατία στη χώρα του.

«Αμφιλεγόμενος όπως και εγώ»

«Κάνατε καλή δουλειά και εγγυηθήκατε την ασφάλεια της χώρας σας», του είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην αρχή της συνάντησής τους στο Οβάλ Γραφείο. «Είναι ένας σκληρός άνδρας» αλλά «σεβαστός (…) παντού στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Ο Βίκτορ Ορμπαν «είναι προφανώς κάπως αμφιλεγόμενος όπως κι εγώ, όμως αυτό δεν είναι σοβαρό», συνέχισε ο Τραμπ, επαινώντας τον για τη στάση που τήρησε στο μεταναστευτικό.

«Κάνατε το σωστό για τη μετανάστευση»

«Κάνατε το σωστό για τη μετανάστευση, όπως λένε πολλοί», διαβεβαίωσε. Ο αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι τα «φρικτά» προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη οφείλονται στις «διαφορετικές» επιλογές που έκαναν άλλοι ηγέτες – υπονοώντας την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ που το 2015 άφησε ανοιχτά τα σύνορα για τους σύρους πρόσφυγες.