Κυπριακό: Πρόταση Αναστασιάδη σε Τατάρ για συνομιλίες

Κυπριακό: Πρόταση Αναστασιάδη σε Τατάρ για συνομιλίες

Με βασικούς άξονες τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014, Αναστασιάδη – Έρογλου και το πακέτο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και επαναφέροντας το ζήτημα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ζητά από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, να προχωρήσουν σε ένα διάλογο για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο της Κύπρου».

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, σε επιστολή του με ημερομηνία 23 Μαΐου 2022, ο Νίκος Αναστασιάδης σημειώνει πως αναφέρεται διεξοδικά στις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς, ώστε να δείξει ότι, με βάση τις καθιερωμένες παραμέτρους του ΟΗΕ, τις μέχρι τώρα συγκλίσεις και τις προτάσεις που έχει υποβάλει η ελληνοκυπριακή πλευρά είτε στο Κραν Μοντάνα, είτε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, «μπορούμε να δώσουμε τις λύσεις και τις απαντήσεις όχι μόνο στις ανησυχίες σας, αλλά και στην έλλειψη εμπιστοσύνης λόγω των γεγονότων του παρελθόντος».

Επισημαίνει επίσης ότι «πρέπει να διαπραγματευόμαστε μέσα σε αυτό που είναι εφικτό και ρεαλιστικό και όχι σε αυτό που είναι επιθυμητό, αλλά αδύνατο να επιτευχθεί. Και μιλάω, φυσικά, για νέες ιδέες που παρουσιάζονται, όπως η λύση των δύο κρατών ή η «κυρίαρχη ισότητα», που όχι μόνο αποκλίνουν από τις παραμέτρους του ΟΗΕ και την εντολή του Γενικού Γραμματέα, αλλά εμπίπτουν και στην τελευταία κατηγορία των φιλοδοξιών για την επίτευξη του ακατόρθωτου».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του αναφέρεται στις «ανησυχίες» που εγείρονται από την τουρκική πλευρά και παραθέτει παραδείγματα. «Όσον αφορά το θέμα της θετικής ψήφου στο Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο επικαλείστε συνεχώς, θα ήθελα για άλλη μια φορά να τονίσω ότι ποτέ δεν αρνήθηκα την ύπαρξη τέτοιας διάταξης εάν μια πρόταση που υποβάλλεται στο Συμβούλιο ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τα ζωτικά συμφέροντα είτε της κοινότητας είτε της συνιστώσας πολιτείας.

Αλίκη Κωνσταντινίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *