Στη συζήτηση ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην παρουσία του κ. Borrell, Αντιπροέδρου και Ύπατου Εκπροσώπου σε θέματα Κοινής Εξωτ. Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ με θέμα «Η τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας στη Συρία», ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) με παρέμβασή του επέκρινε έντονα μερικές φωνές συναδέλφων του που επικέντρωναν την σκληρή κριτική τους στο καθεστώς Άσαντ, χωρίς οποιαδήποτε αναφορά στην στάση της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Κ. Μαυρίδης τόνισε τα εξής:

Να το ξεκαθαρίσω κ. Borell. Δεν είμαι καθόλου θαυμαστής του καθεστώτος Άσαντ, ενός καθεστώτος του οποίου τα χέρια είναι βουτηγμένα στο αίμα. Αλλά, ακούγοντας σήμερα κάποιες από τις απόψεις (στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), νομίζω υπάρχει μια σύγχυση. Θεωρούσα μέχρι τώρα ότι είχαμε κοινή στάση και ότι ο στόχος μας ως ΕΕ -και ευρύτερα της Δύσης, του πολιτισμένου κόσμου- είναι η εξουδετέρωση του «Ισλαμικού Κράτους» και των λοιπών τζιχαντιστών. Όσοι νομίζουν ότι άλλαξε αυτό, να το πουν δημόσια. Επομένως, το ερώτημα είναι:

– Ποιος χρηματοδοτεί τους τζιχαντιστές; Ποιος στέλνει στρατεύματα για να ενισχυθούν και να συνεχίσουν τις σφαγές;

Ποιος τους στηρίζει και χρηματοδοτεί εδώ και χρόνια;

Έχει όνομα! Αυτός είναι ο νεοσουλτάνος στην Άγκυρα. Το όνομα του είναι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όσοι το λέμε, δεν είναι επειδή συγχωράμε τα εγκλήματα του Άσαντ. Είναι επειδή έχουμε την τόλμη να λέμε την αλήθεια γιατί πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές αξίες.»