Στο «πολυπολιτισμικό» Μάλμε της Σουηδίας, κάποια μικρά παιδιά ανακάλυψαν εκρηκτικά υλικά μέσα σε παιδικό σκάμμα που βρισκόταν στο σχολείο τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό τα τελευταία χρόνια.

Τα εκρηκτικά ανακαλύφθηκαν από τα παιδιά του δημοτικού σχολείου SORGENFRISKOLAN, το οποίο βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλεως.

Ο διευθυντής του σχολείου, Μίκαελ Βέστερλουντ, έστειλε μήνυμα στους γονείς, ενημερώνοντάς τους ότι οι επιστάτες πραγματοποίησαν έρευνα σε όλες τις εγκαταστάσεις του σχολείου για να βεβαιωθούν ότι δεν βρίσκονται κι άλλα ανάλογα υλικά κρυμμένα σε κάποιο άλλο σημείο.

Μερικοί γονείς ωστόσο, δε δείχνουν και τόσο ενθουσιασμένοι από το γεγονός, όπως ο Περ, πατέρας δύο αγοριών που φοιτούν στο σχολείο. «Είναι εξαιρετικά ατυχές και κακό για όλο το Μάλμε», σχολιάζει.

Μία μητέρα, ονόματι Σεσίλια δήλωσε στο Σουηδικό Ραδιόφωνο: «Νομίζω ότι είναι ανόητο να μην δοθούν περισσότερες πληροφορίες».

Η ανακάλυψη έρχεται τρία χρόνια μετά την ανακάλυψη μίας χειροβομβίδας στο σταθμό VARBY GARD της Στοκχόλμης, η οποία ωστόσο εξερράγη και οδήγησε στο θάνατο ενός εξηντάχρονου, ο οποίος τη σήκωσε, χωρίς να έχει αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται.

Η χειροβομβίδα εξερράγη και τραυμάτισε και μία 45χρονη γυναίκα, η οποία είχε οδηγηθεί σε τοπικό νοσοκομείο. Η Σουηδία αντιμετωπίζει μία ραγδαία αύξηση βομβιστικών επιθέσεων και εκρήξεων τον τελευταίο χρόνο, με πρόσφατες στατιστικές έρευνες να δείχνουν 257 διαφορετικά περιστατικά μόνο το 2019 – αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξεως του 59% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Παρά την διαπιστωμένη αύξηση τέτοιων περιπτώσεων, οι καταδίκες είναι σπάνιες, με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό SVT να επισημαίνει ότι μόλις επτά άτομα καταδικάστηκαν τον περασμένο χρόνο για εγκλήματα που συνδέονται με εκρήξεις.