Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πέρασε και λίγες αναταραχές αυτήν την δεκαετία που μας πέρασε. Από την κρίση χρέους που χτύπησε την Ελλάδα και κινδύνευσε να μεταδοθεί και στις άλλες χώρες μέχρι και την τεχνοκρατική κυβέρνηση που σχεδόν επιβλήθηκε στην Ιταλία το 2011.

Παρόλα αυτά, δεν ήταν η οικονομική κρίση αυτή κάθε εαυτή που σημάδεψε την γηραιά ήπειρο αποδεικνύοντας ότι πολλές φορές το πολιτικό έχει πιο βαρύνουσα σημασία έναντι του οικονομικού :

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η πολιτική της Μέρκελ συνέβαλλε τα μέγιστα ώστε να φτάσουμε να μιλάμε σήμερα για «κρίση». Η πολιτική της, πολιτική ανοικτών συνόρων, θεωρήθηκε μία ανοικτή πρόσκληση που οδήγησε πάνω από 1 εκατομμύριο λαθρομετανάστες και πρόσφυγες. Η χρονιά εκείνη που πυροδότησε όσο ποτέ την κρίση ήταν το 2015 όπου δόθηκε το επίσημο σήμα ανοίγματος των συνόρων. Από αυτή την «απροσεξία» όμως χιλιάδες άνθρωποι που πίστεψαν ότι θα φτάσουν στην γη της επαγγελίας μπήκαν σε μη αξιόπλοα σκάφη που βυθίζονταν καθιστώντας τους διακινητές ανθρωπίνων ψυχών «εταίρους».

Υπήρξαν και χώρες όμως που αντιστάθηκαν σε αυτήν την παράνοια όπως η Ουγγαρία του Ορμπάν. Η αράνομη μετανάστευση στην Ουγγαρία έπεσε από 391.000 το 2015 σε 1184 το 2017. Πάνω σε ακριβώς αυτήν την κρίση και το έλλειμμα ηγεσίας ενδυναμώθηκαν τα κόμματα ταυτότητας σε όλη την Ευρώπη και όχι η «άκρα δεξιά» ή τα «λαϊκιστικά» κόμματα όπως αποκαλούνται από τα συστημικά ΜΜΕ.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Το ριζοσπαστικό Ισλάμ σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης σημείωσε θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Μπορεί να ξεχάσει κανείς τις θανατηφόρες επιθέσεις στο σατιρικό γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo επειδή «τόλμησαν» να διακωμωδήσουν των Μωάμεθ; Το πιο εξοργιστικό όμως είναι ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών συστημικών ΜΜΕ αρνήθηκε να δημοσιεύσει τα πρόσωπα των ανδρών και γυναικών που πέθαναν ως ήρωες της ελευθερίας της έκφρασης και του λόγου.

Το 2013 ριζοσπάστες Ισλαμιστές έριξαν το αυτοκίνητό τους επάνω σε έναν στρατιώτη στο Λονδίνο επιδιώκοντας να τον αποκεφαλίσουν μετέπειτα με κουζινομάχαιρα.

Το 2014 ο εκτελεστής που επιτέθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο είχε πολεμήσει στον εμφύλιο της Συρίας προτού έλθει στην Ευρώπη όπως και οι δράστες στην σφαγή του Μπατακλάν όπου και δολοφονήθηκαν 131 άνθρωποι είχαν επίσης πολεμήσει στην Συρία ενώ θεωρείτο ότι είχαν εισέλθει στην Ευρώπη ως πρόσφυγες.

Στην Νις της Γαλλίας το 2016 86  άνθρωποι δολοφονήθηκαν από έναν Τυνήσιο μετανάστη μέσω ενός νοικιασμένου φορτηγού.

Το 2017 στο Μάντσεστερ της Αγγλίας τοποθετήθηκε βόμβα στην Manchester arena όπου και σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 800. Σε αυτήν την συναυλία της Αριάνα Γκράντε βρίσκονταν μέσα παιδιά μαζί με τους γονείς τους.

Στο Λονδίνο σημειώθηκε και άλλη επίθεση με πιο πρόσφατη αυτή του 2019.

Αλλά όπως λέει και ο μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν είναι όλα μέρος και τμήμα του να ζει κανείς σε μία μεγάλη πόλη.

ΜΠΡΕΞΙΤ

Η δεκαετία του 2010 ήταν η δεκαετία του Μπρέξιτ. Φυσικά, ο ισχυρότερος εμπνευστής του ηταν ο Νάιτζελ Φάρατζ. Όπως και να το δει κανείς, όποια πλευρά του φάσματος και αν υποστηρίζει, είναι δεδομένο ότι αυτό το γεγονός αποδυνάμωσε το ευρωιερατείο και τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών. Το 2016 ήταν η χρονιά του ιστορικού δημοψηφίσματος. Ο τότε πρωθυπουργός Κάμερον δεν υπολόγισε σωστά τις συνθήκες και ένωσε τους Ευρωσκεπτικιστές υπό την δυαρχία του Μπόρις Τζόνσον και Νάιτζελ Φάρατζ.

Ο Μπόρις Τζόνσον στο τέλος ανέτρεψε τις κακές επιλογές της Τερέζα Μέι οδηγώντας το Ηνωμένο Βασίλειο σε εκλογές και σιγουρεύοντας ότι το Μπρέξιτ και η βούληση του λαού θα εισακουστεί.