Λαθρομετανάστης που πλέον έχει καταφέρει να εγκατασταθεί στη Σουηδία, διεκδικεί μέσω των ελληνικών διοικητικών δικαστηρίων αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ για τον τραυματισμό του κατά την απόπειρά του να παραβιάσει τα σύνορα της χώρας.

Στο Τριμελές Διοικητικό Δικαστήριο της Ρόδου προσέφυγε 68χρονος λαθρομετανάστης από τη Συρία, ο οποίος στις 22 Σεπτεμβρίου του 2014 τραυματίστηκε κατά την καταδίωξη του ταχυπλόου στο οποίο επέβαινε από άνδρες του Λιμενικού Σώματος, με αποτέλεσμα να υποστεί μόνιμη αναπηρία.

Η έκθεση του Λιμενικού Σώματος σχετικά με το περιστατικό αναφέρει ότι:

«…εντοπίστηκε ύποπτο ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος 7 μέτρων, να εισέρχεται σε όρμο της Ψερίμου και μετά από λίγα λεπτά να εξέρχεται με κατεύθυνση τα απέναντι τουρκικά παράλια. Τα στελέχη του Λιμενικού, κατευθύνθηκαν κοντά του, σπεύδοντας να ακινητοποιήσουν το σκάφος με συνεχείς προειδοποιήσεις και συριγμούς προς τον χειριστή του, που αποτελούσε και τον μόνο ορατό επιβαίνοντα.

»Ο διακινητής, αγνόησε τις οδηγίες και τράπηκε σε φυγή, επιχειρώντας να διαφύγει τη σύλληψη. Οι άνδρες του Λιμενικού ξεκίνησαν άμεσα την καταδίωξή του, με το διακινητή να αλλάζει διαρκώς κατευθύνσεις και να επιχειρεί επικίνδυνους ελιγμούς. Κατά τη διάρκεια ενός ελιγμού, μάλιστα, ο διακινητής βρέθηκε στη δεξιά πλευρά του σκάφους του Λιμενικού, επιχειρώντας από το σημείο εκείνο και μετά διαρκείς προσπάθειες εμβολισμού και βύθισής του, με συνέπεια τον τραυματισμό ενός εκ των δύο στελεχών και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του δεύτερου.

»Τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., συνέχισαν την καταδίωξη του διακινητή, προσπαθώντας αυτή τη φορά να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο σκάφος με προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, όπως επιτάσσουν οι κανόνες εμπλοκής σε τέτοιες περιπτώσεις. Στη συνέχεια και καθώς το καταδιωκόμενο σκάφος συνέχιζε τις προσπάθειες βύθισης του φουσκωτού του Λιμενικού, τα δύο στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έρριψαν στοχευμένες βολές προς τη μηχανή του Τ/Χ με σκοπό την ακινητοποίησή του.

»Μόλις το σκάφος του διακινητή ακινητοποιήθηκε, οι άνδρες του Λιμενικού επιβιβάστηκαν και συνέλαβαν το διακινητή του.

»Μετά από έρευνα σε όλους τους χώρους του, διαπίστωσαν ότι ο διακινητής μετέφερε επιπλέον 13 άτομα(ένας εκ των οποίων συνεργός του), που τους είχε κρύψει σε μη ορατά σημεία, ορισμένους στην καμπίνα και άλλους ξαπλωμένους στο κατάστρωμα, καλυπτόμενους από την υπερκατασκευή του ταχυπλόου.»

Ερωτηματικό παραμένει, ποιοι είναι αυτοί που παρέχουν την απαραίτητη οικονομική και νομική στήριξη στον 68χρονο, ώστε να είναι σε θέση να προβεί στις εν λόγω ενέργειες εις βάρος του κράτους που παρ’ ότι παραβίασε τα σύνορά του, τον περιέθαλψε και του επέτρεψε – ηθελημένα ή μη – να βρίσκεται σήμερα στον «παράδεισο» των κοινωνικών παροχών που λέγεται Σουηδία.

Είναι απορίας άξιον, όχι φυσικά το από που αντλεί το θράσος ο κύριος αυτός, αλλά το πώς κάποιοι κάνουν τα πάντα για να επιταχύνουν την επικράτηση του θράσους αυτού σε όλους τους τομείς της ζωής μας και να επωφεληθούν από την μεμψιμοιρία και την παθητική αντιμετώπιση από τους Έλληνες πολίτες.

Πηγή: PRONEWS