Διαμαρτυρίες στο Πανεπιστήμιο Τζάμια Μίλια Ισλάμια των Ινδιών την Κυριακή εξελίχθηκαν σε βίαιες ταραχές, καθώς εκατοντάδες ακτιβιστές συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Τουλάχιστον έξι τραυματισμοί και αρκετές περιπτώσεις εμπρησμού αναφέρθηκαν μαζί με 34 συλλήψεις. Περαιτέρω διαμαρτυρίες παρατηρήθηκαν και σε άλλα πανεπιστήμια των Ινδιών τη Δευτέρα, ορισμένες εκ των οποίων συνοδεύθηκαν από οργή και μίσος κατά των τακτικών που αστυνομία χρησιμοποίησε εναντίον των φοιτητών του Τζάμια Μίλια Ισλάμια.

Το νέο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο Τροποποίησης του Νόμου για την Πολιτογράφηση πέρασε από το ινδικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα και καθιστά ευκολότερη την πολυτογράφηση για Ινδούς, Σιχ, Βουδιστές, Χριστιανούς και μερικές άλλες θρησκευτικές ομάδες να μεταναστεύσουν από τις γειτονικές χώρες του Πακιστάν, του Μπανγκλαντές και του Αφγανιστάν. Οι μουσουλμάνοι δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των προσφύγων που θα έχουν προνομιακή αντιμετώπιση, καθώς ανήκουν στις πληθυσμιακές πλειονότητες αυτών των χωρών.

Η αστυνομία και παραστρατιωτικές οργανώσεις επετέθησαν στο πανεπιστήμιο Τζάμια Μίλια Ισλάμια μετά από αρκετές ώρες διαμαρτυριών την Κυριακή, εκτοξεύοντας δακρυγόνα μέσα στον περίβολο του πανεπιστημίο. Μαγνητοσκοπημένο υλικό μέσα από το πανεπιστήμιο δείχνει την αστυνομία να κτυπά τους φοιτητές με ρόπαλα, παρ’ ότι φοιτήτριες αποπειράθηκαν να προστατεύσουν τους άρρενες φοιτητές, μπαίνοντας μπροστά. Σε κάποιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του χάους, η πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη γέμισε με καπνό, εξαιτίας των δακρυγόνων που πετούσε η αστυνομία.

«Δεν ήταν αναμενόμενο η αστυνομία να εισβάλει στο πανεπιστήμιο για να κτυπήσει φοιτητές», δήλωσε ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Νατζμά Ακτάρ, ανακοινώνοντας ότι το σχολείο προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της αστυνομίας και να ζητήσει ενδελεχή έρευνα. Όλοι οι φοιτητές που συνελήφθησαν εντός του πανεπιστημίου αφέθηκαν ελεύθεροι, όμως το πανεπιστήμιο συνεβούλευσε τους φοιτητές να εγκαταλείψουν το κάμπους για την ασφάλειά τους και ανήγγειλε την πρόωρη διακοπή των εργασιών του για το χειμώνα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ξέσπασαν διαμαρτυρίες και σε άλλα πανεπιστήμια και εξαπλώθηκαν σε δεκάδες άλλων πανεπιστημίων τη Δευτέρα, με ορισμένους φοιτητές να μποϊκοτάρουν τις εξετάσεις τους. Θυμωμένοι διαδηλωτές στο Κολλέγιο Νάντουα, στη Λακνάου πέταξαν πέτρες στην αστυνομία, η οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες σήκωνε τις πέτρες και τις πετούσε πίσω.

Πίσω στην Τζάμια, φοιτητές ημίγυμνοι, παρά το κρύο, διαδήλωσαν κατά της αστυνομικής βίας. Πολιτικοί της αντιπολιτεύσεως αποκήρυξαν τις ενέργειες της αστυνομίας ως «βίαιες» και ως «επίθεση κατά της ψυχής των Ινδιών».

Εκπρόσωποι της Αστυνομίας δήλωσαν ότι δεκάδες οχημάτων καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών και ότι ένας αστυνομικώς βρίσκεται στην εντατική λόγω τραυματισμών που υπέστη κατά τη σύγκρουση.

Οι οργανώσεις φοιτητών της Τζάμια επιμένουν ότι «οι διαμαρτυρίες μας είναι ειρηνικές και χωρίς βία» και κατηγορούν εξωπανεπιστημιακούς» για όποιο βίαιο περιστατικό προέκυψε. Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρθηκαν σε «αγνώστους νεαρούς με μάσκες», οι οποίοι εισήλθαν στο πανεπιστήμιο και προβόκαραν τους φοιτητές με «συναισθηματικά φορτισμένα συνθήματα», που οδήγησαν στη σύγκρουση με την αστυνομία.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι ζήτησε τη Δευτέρα ηρεμία και δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να εναντιώνεται κανείς στο νόμο για την πολιτογράφηση.

«Κανένας Ινδός δεν πρέπει να ανησυχεί γι’ αυτό το νόμο. Ο νόμος αυτός αφορά μόνον όσους αντιμετώπισαν έτη διώξεων και δεν έχουν άλλο μέρος να πάνε πλην των Ινδιών», δήλωσε ο Μόντι.

«Αυτή είναι μια ώρα που πρέπει να διατηρήσουμε την ειρήνη, την ενότητα και τη συντροφικότητα», ανέφερε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ινδιών θα ξεκινήσει να εξετάζει προσφυγές κατά του νόμου πολιτγραφήσεως αυτήν την εβδομάδα. Η εξαίρεση των μουσουλμάνων από τον κατάλογο των προτιμωμένων θρησκευτικών ομάδων είναι πιθανό να μην είναι συμβατός με τις διατάξεις του ινδικού συντάγματος περί ισονομίας.

Η κυβέρνηση του Μόντι ισχυρίζεται ότι οι μουσουλμάνοι δεν είναι διωκόμενες μειονότητες στις τρεις γειτονικές χώρες που αναφέρονται στο νόμο κι έτσι δεν έχουν ανάγκη από προνομιακή αντιμετώπιση ως πρόσφυγες. Μερικοί μη-μουσουλμάνοι που ζουν σε παραμεθώριες περιοχές διαδήλωσαν επίσης κατά του νόμου, διότι φοβούνται ότι θα προκαλέσει κύμα προσφύγων που θα «πλήξει» τις περιοχές τους.