Όλοι οι Έλληνες πολιτικοί προβλέπουν αποκλιμάκωση με Τουρκία λόγω “διεθνών πιέσεων” και οι Τούρκοι ανακοινώνουν ημερομηνίες στις οποίες θα στείλουν ερευνητικά σκάφη νότια της Κρήτης.

Όσο πιο γρήγορα καταλάβουμε ότι η εποχή των “διεθνών συστημάτων” τελειώνει τόσο καλύτερα θα είναι για εμάς.

Αμερικάνοι και Βρεταννοί αφήνουν τα διεθνικά όργανα και πάνε κατευθείαν στην πολιτική των διμερών συμφωνιών. Με εμάς δεν μπορούν να κάνουν διμερείς, διότι έχουμε παραχωρήσει τα δικαιώματα μάνατζμεντ της εξωτερικής μας πολιτικής στην Γερμανία, ως αντάλλαγμα για την “στήριξη” σαν και αυτή που πήραμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στην εποχή του Brexit όμως αυτή μάλλον είναι η λάθος επιλογή. Η ΕΕ δεν είναι ένας σαφής πόλος, καθώς τα μεγάλα κράτη εντός αυτής (βλ. Γερμανία) εξακολυοθούν να την χρησιμοποιούν για να εφαρμόζουν δικές τους επιλογές που εχουν να κάνουν με την στρατηγική τους και τα συμφεροντά τους (βλ. σημασία Kίνας ως εμπορικό εταίρο και Τουρκίας ως διαχειριστή μεταναστευτικών ροών ).

Υπό αυτό το πρίσμα οι γεωπολιτικοί λόγοι για τους οποιους κάποιοι θεωρούσαν απαραίτητη την συμμετοχή μας στην ΕΕ μάλλον αδυνατίζουν.