Οι S-300 είναι ενεργοποιημένοι εδώ και χρόνια

0
379

Ήταν εξ’ αρχής αναμενόμενο ότι οι Τούρκοι, για να συμψηφίσουν την ανυπακοή τους προς το NATO και τις ΗΠΑ ως προς την προμήθεια των S-400 από τη Ρωσία, θα επικαλεστούν την αντίστοιχη προμήθεια των S-300 από τη χώρα μας. Ακόμη περισσότερο βέβαια, ήταν αναμενόμενο ότι θα αρχίσουν να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για τους S-300 την ώρα που το κλίμα μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας είναι ιδιαιτέρως τεταμένο.

Σ’ αυτό το μήκος κύματος, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα ΓΕΝΙ ΣΑΦΑΚ δημοσίευσε ότι η Ελλάδα, επ’ αφορμή της συμφωνίας μεταξύ Αγκύρας και Τριπόλεως, ενεργοποίησε τους τάχα αποσυρμένους πυραύλους στην Κρήτη. Την εφημερίδα διέψευσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομάρ Τσελίκ, δηλώνοντας ότι «δεν έχει τέτοια πληροφόρηση».

Όπως όμως υπενθυμίζει και το PRONEWS, και οι δύο απόψεις απέχουν από την πραγματικότητα. Κι αυτό, γιατί τύποις, οι S-300 είναι ενεργοποιημένοι από το Δεκέμβριο του 2013 (βλ. βίντεο), όταν πραγματοποιήθηκε «η βολή αποδοχής κι εντάχθηκαν στο ελληνικό αντιαεροπορικό σύστημα». Η ιστοσελίδα μάλιστα υπενθυμίζει ότι πρακτικά οι S-300 έχουν ενεργοποιηθεί εδώ και πάνω από 15 χρόνια, αφού «το 2004 κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν κανονικά ενεργοποιημένοι κι ενταγμένοι στα σχέδια προστασίας των Αγώνων».