Το παρατεταμένο υγρό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων με τους νοτιάδες, την κουφόβραση και τις μπόρες είχε ως αποτέλεσμα, ακόμη και στην Αθήνα να φυτρώσουν διαφόρων ειδών μανιτάρια. Κάποια από αυτά είναι εξαιρετικοί μεζέδες, κάποια άλλα όμως είναι δημητηριώδη και θανατηφόρα.

Ένα τέτοιο είναι και ο Ομφαλωτός των Ελαιώνων, ένας εντυπωσιακός μύκητας που συναντάται στους κορμούς πλατύφυλλων δένδρων, κυρίως ελαιοδένδρων. Επειδή λοιπόν σε κάποια πάρκα και πλατείες των νοτίων προαστίων εντοπίστηκε αυτό το σπάνιο μανιτάρι, την ώρα που αρκετοί συμπολίτες μας ξεχύθηκαν για να συλλέξουν μανιτάρια και να τα μαγειρέψουν, καλό θα είναι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Εξίσου προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι έχουν παιδιά αλλά και ζώα, καθώς ειδικά τα τελευταία δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τις επικίνδυνες ιδιότητές του.

Όπως αναφέρει στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, θα πρέπει να είμαστε «ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τη συλλογή των μανιταριών. Ιδίως όσον αφορά το είδος ‘Ομφαλωτός των Ελαιώνων…»
«O Ομφαλωτός των Ελαιώνων είναι το πιο συχνό δηλητηριώδες μανιτάρι που εντοπίζεται στην Κρήτη. Είναι τοξικό και πραγματικά πολύ επικίνδυνο για κατανάλωση. Βρίσκεται συνήθως στις ρίζες ή πάνω στους κορμούς της ελιάς αλλά και σε κάποια άλλα σημεία. Είναι ένα τυπικό μανιτάρι με καπέλο και πόδι. Στην κάτω όψη του καπέλου έχει ελάσματα, τα οποία έχουν ακτινωτή διάταξη, σαν τα συνηθισμένα μανιτάρια που βρίσκουμε στα μανάβικα και τα σούπερ-μάρκετ. Το χρώμα του από πάνω είναι πορτοκαλί, ενώ τα ελάσματά του από την κάτω όψη του καπέλου είναι χρυσοκίτρινα» τονίζει ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας.
Ο κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης προειδοποιεί πως σε κάθε περίπτωση, μετά την κατανάλωση των τοξικών μανιταριών, ο ασθενής θα πρέπει να οδηγείται στο νοσοκομείο, άσχετα με το πόσο έντονα είναι τα συμπτώματα που θα εμφανίσει.
«Τα συμπτώματα που παρουσιάζει είναι η γαστρεντερική δηλητηρίαση ή σύνδρομο όπως ονομάζεται επισήμως. Σε κάποιες περιπτώσεις και ειδικά όταν τα άτομα είναι μεγάλης ηλικίας μπορεί να επιφέρει ακόμη και θάνατο, αν για παράδειγμα η υγεία τους είναι επιβαρυμένη ή αν δεν πάνε έγκαιρα στο Νοσοκομείο. Κάθε χρόνο σημειώνονται περισσότερα από 100 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια, για αυτό ο κόσμος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.