Το THE RIGHTER από την αρχή της λειτουργίας του, όπως και το Δίκτυο Ελλήνων Συντηρητικών είχαν τοποθετηθεί αρνητικά επί του ζητήματος του αντικαπνιστικού νόμου. Όχι γιατί θεωρούν πως το κάπνισμα δεν είναι μία επιβλαβής και συχνά ενοχλητική και ανθυγιεινή για τρίτους (παθητικούς καπνιστές) συνήθεια, αλλά γιατί το θέμα θα μπορούσε να διευθετηθεί χωρίς τις θλιβερές συνέπειες που ο νόμος αυτός έχει για τις επιχειρήσεις αλλά και για όσους επιμένουν να διασκεδάζουν… καπνίζοντας.

Είχαμε πει ότι οι μη-καπνιστές ΠΡΕΠΕΙ να προστατεύονται σε δημόσιους χώρους και υπηρεσίες και ότι το κάπνισμα θα έπρεπε να απαγορεύεται σε συγκεκριμένους τόπους, όχι μόνο για λόγους υγείας αλλά και σεβασμού (βλ. μνημεία κλπ.). Να θυμίσουμε ότι ακόμη και στην Ελλάδα, μέσα στις εκκλησίες, παρ’ ότι ποτέ δεν ακούστηκε παπάς να μιλά κατά του καπνίσματος, ποτέ δε διανοήθηκε κανείς να ανάψει τσιγάρο. Άρα σίγουρα, το κάπνισμα είναι μία συνήθεια και μία πράξη που δεν αρμόζει εκεί που ο σεβασμός πρέπει να περισσεύει.

Όμως, η οριζόντια εφαρμογή του νόμου αυτού σε χώρους όπου ο Έλληνας επιθυμεί να ξεδώσει, πολλώ δε μάλλον όταν αυτοί οι χώροι είναι χώροι ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα έπρεπε να διατηρούν το δικαίωμα να διαθέτουν το χώρο τους σε όποιους επιθυμούν να τον χρησιμοποιούν για την κατανάλωση νομίμως διακινουμένων προϊόντων, είναι ανελεύθερη και βαθιά αυταρχική. Μαρτυρά έναν ευρω-επαρχιωτισμό, βασιζόμενο στο βαρετό πια «να γίνουμε Ευρώπη», που αντιπαρέρχεται την ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, αλλά και τη διεθνή εμπειρία. Μία εμπειρία που έδειξε πως η οριζόντια εφαρμογή βλάπτει τις επιχειρήσεις εστίασης αλλά είναι και υπερβολική.

Στις μέρες μας, δεν είναι τυχαίο, ότι η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου ισχύει σε χώρες όπως η Τουρκία και η Ρωσία, που κόπτονται ιδιαιτέρως, διά τέτοιων απαγορεύσεων, να ομοιάσουν στη Δύση, αδιαφορώντας για τις ιδιαιτερότητες των λαών τους. Είναι δε εξαιρετικά υποκριτική η εφαρμογή τέτοιων μέτρων, όταν η «ταμπακιέρα», τα καπνικά προϊόντα δηλαδή, διακινούνται ελευθέρως, αποδίδοντας στο κράτος τεράστια έσοδα από φόρους και τέλη.

Η διοίκηση του ΠΑΣΚΕΔΙ (Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης) ανακοινώνει ότι οι πρώτες Λέσχες Καπνιστών στην Ελλάδα έχουν παραδοθεί σε καταστήματα εστίασης σε Αθήνα, Κόρινθο και Λαμία. Η μόνη, νόμιμη και πρωτοποριακή λύση για κάθε κατάστημα Εστίασης που θέλει να προλάβει τις οδυνηρές συνέπειες της καθολικής εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου είναι γεγονός για όσους επιχειρηματίες αποφάσισαν να μην δεχθούν αδιαμαρτύρητα μια τέτοια άδικη σε βάρος τους απόφαση.

Το Σχέδιο Δράσης κατά του καπνίσματος έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, φέρνοντας τον κλάδο της Εστίασης μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: να προσπαθήσουν τα καταστήματα να συμπορευθούν με το ριψοκίνδυνο πλαίσιο εφαρμογής του νέου νόμου ή να τολμήσουν μια νόμιμη και δίκαιη δυνατότητα ειδικής διαμόρφωσης του χώρου τους, ώστε να προσφέρουν αποκλειστικά στους καπνιστές πελάτες την επιλογή του καπνίσματος;

Στη δεύτερη περίπτωση, το ΠΑΣΚΕΔΙ αναφέρεται σε μια δίκαιη απαίτηση, που μπορεί να έχει ο κάθε επιχειρηματίας, ο οποίος έχει επενδύσει χρήματα στο κατάστημά του και σαφώς, δεν μπορεί να ζει υπό το βάρος μιας ακόμα πιθανής καταγγελίας, ενώ τηρεί όλες τις προδιαγραφές, ούτε φυσικά μπορεί να απορροφήσει μονομιάς την απώλεια χιλιάδων πελατών καπνιστών.

Το ΠΑΣΚΕΔΙ, από την πρώτη στιγμή, τάχθηκε υπέρ της από κοινού αποδεκτής λύσης, που βασίζεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο, εξασφαλίζοντας την ιδανική πρόταση για μη καπνιστές, καπνιστές και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η λύση της ίδρυσης ΛΕΣΧΗΣ, αφορά κάθε τύπο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκτός από αυτά που επισκέπτονται νομίμως ανήλικοι θαμώνες και είναι διαθέσιμη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για καταστήματα – μέλη του ΠΑΣΚΕΔΙ.

Σύμφωνα με τα όσα το σωματείο αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να ιδρύσει κανείς Λέσχη Καπνιστών είναι τα κάτωθι:

  1. Φωτοτυπία κάτοψης χώρου.
  2. Φωτοτυπία άδειας λειτουργίας.
  3. Φωτοτυπία έναρξης επιχειρηματικότητας (ΑΦΜ)
  4. Φωτοτυπίες δύο (2) ταυτοτήτων, μπρος – πίσω, των ιδρυτικών μελών.

Τα δικαιολογητικά μπορούν να αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Σωματείου [email protected] για δωρεάν έλεγχο πληρότητας προδιαγραφών.

Τα τηλέφωνα του ΠΑΣΚΕΔΙ είναι στην Αθήνα 2130 994018 και στη Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.