Η Τουρκία έστρεψε την προσοχή της προς την πλευρά μας. Έκλεισε τα θέματά της στα νοτιοανατολικά και τώρα γύρισε την ματιά της δυτικά. Η συμφωνία με την Λιβύη υποδεικνύει κάτι σαφές. Ότι αντιμετωπιζόμαστε ήδη ως χώρα μειωμένης κυριαρχίας από την Άγκυρα.

Η Ελληνική κυβέρνηση προσποιείται έκπληξη. Αν πραγματικά πιστεύει κανείς ότι η χώρα μας πληροφορήθηκε με τόσες ημέρες καθυστέρησης την επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ, ή ότι έμαθε από τις… τουρκικές εφημερίδες την υπογραφή συμφώνου μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας μάλλον στρουθοκαμηλίζει. Τα γνωρίζαμε. Και τι κάναμε;

Εκεί είναι το θέμα. Η προσπάθεια που αναπτύσσει η κυβέρνηση έχει να κάνει αποκλειστικά με το να «διεθνοποιήσει» το θέμα. Θα θέσει στο ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης το ζήτημα, θα τους κάνει παράπονα και θα τους ζητήσει να «προειδοποιήσουν» την Τουρκία. Θα το θέσουμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητούσε από τους καλεσμένους στο συνέδριο της ΝΔ να «πάρουν θέση», κάτι που έκαναν.

Καλό είναι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετό. Ειδικά όταν αυτού του είδους οι επαφές είναι η κυρία στρατηγική μας! Ειδικά, όταν πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε «outsource» την εθνική μας ασφάλεια. Το δοκίμασαν και άλλοι στο παρελθόν. Δεν πέτυχε ποτέ! Σωστές και χρήσιμες οι συμμαχίες. Συμπληρωματικά όμως και όχι ως κυρία στρατηγική. Ο κόσμος στον οποίο ζουν αυτοί που διαχειρίζονται τα πράγματα στην χώρα μας είναι ένας κόσμος αγγελικά πλασμένος προφανώς, όπου Λουξεμβούργιοι και Δανοί θα έλθουν να υπερασπιστούν τα σύνορά μας. Κάτι που δεν θα συμβεί.

Δυστυχώς, η ελίτ της χώρας φαίνεται σαν να μην μπορεί να σκεφτεί ότι αυτά τα «όπλα» μας έναντι της Τουρκίας μπορούν πολύ εύκολα να «εξουδετερωθούν». Ότι μπορεί η ΕΕ να «κολλήσει» σε ένα βέτο για 36 ή 48 ώρες, τις κρίσιμες ώρες. Ότι μπορεί οι Τούρκοι, να κάνουν «ανατολίτικο» παζάρι με έναν από τους εταίρους μας και να κλειδώσουν τις δικές μας συμμαχίες για το χρονικό διάστημα που χρειάζονται.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνον στις ελίτ. Είναι στην αντίληψη που υπάρχει ότι κάποιος άλλος θα βγάλει το φίδι από την τρύπα για εμάς. Κάτι που δεν πρόκειται να γίνει. Θα πρέπει η νοοτροπία μας απέναντι στις τούρκικες απειλές να αλλάξει διά παντώς. Διότι ο πολυπολικός κόσμος που αναδύεται, δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιου είδους λάθη.