Εθελοτυφλούν οι κυβερνόντες αλλά και τα συστημικά ΜΜΕ ως προς τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας της METRON ANALYSIS, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδος ΤΟ ΒΗΜΑ. Σύμφωνα με την έρευνα, το μεταναστευτικό καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην ιεράρχηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Και μπορεί αυτό να μην αποτελεί είδηση, δεδομένης της ραγδαίας αύξησης των μεταναστευτικών ροών, όμως η σύγκριση με το αποτέλεσμα ανάλογης έρευνας της ιδίας εταιρείας από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθιστά το αποτέλεσμα της σφυγμομέτρησης μάλλον συγκλονιστικό.

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το μεταναστευτικό αποτελούσε το τρίτο σε σειρά πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία (13%) με την οικονομία να παραμένει στην πρώτη θέση. Κάτι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, κάτι η συγκέντρωση του προβλήματος στα ακριτικά μας νησιά, το πρόβλημα βρισκόταν σε απόσταση για ένα πολύ υψηλό ποσοστό των Ελλήνων. Στην τελευταία έρευνα της εταιρείας το μεταναστευτικό εκτοξεύθηκε στις 33 μονάδες ξεπερνώντας και την οικονομία, η οποία επίσης ανέβηκε.

Εντύπωση επίσης, προκαλεί το γεγονός, ότι ενώ το ποσοστό της ιεράρχησης της οικονομίας παρουσιάζεται επίσης κατά δύο μονάδες αυξημένο, η ανεργία ως πρόβλημα καταβαραθρώθηκε στο 14%. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους. Σίγουρα, η μείωση της ανεργίας δεν είναι ένας από αυτούς. Οι άνεργοι άνθρωποι αισθάνονται πολύ πιο ευάλωτοι και έκθετοι σε κινδύνους εθνικής ασφαλείας, ενώ εντοπίζουν στο μεταναστευτικό και έναν κίνδυνο επιδείνωσης της ανεργίας. Εύλογα λοιπόν, αναρριχάται στις προτιμήσεις τους.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η οικονομιστική προσέγγιση της κυβέρνησης παύει πλέον να την κρατά «στον αφρό» με το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης να απειλεί τόσο την πολιτική ασφάλεια του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και την εσωτερική συνοχή της Νέας Δημοκρατίας. Η τελευταία αναμένεται να δοκιμασθεί από ‘δω και πέρα, τόσο από τις δυνάμεις στο εσωτερικών της που εμμένουν να στο να εκφράζουν τις εθνικές ανησυχίες για τον εποικισμό της χώρας όσο και από εκείνους που θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από τη συγκυρία στα διαρκή παιχνίδια εξουσίας που ταλανίζουν και ταλάνιζαν ανέκαθεν το γαλάζιο στρατόπεδο.

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδώσει ωστόσο στις πιέσεις που υφίσταται, αυτό θα γεννήσει και έναν τρίτο παράγοντα πίεσης εις βάρος του και αυτός δε θα είναι άλλος από τον αριστερό εσμό που έχει συσπειρώσει γύρω του.