Μία έκθεση του Πανεπιστημίου PRINCETON συνδέει τις περιορισμένες κοινωνικές παροχές με τη μείωση της μετανάστευσης. Η διαπίστωση αυτή βασίζεται, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG σε στοιχεία και αριθμούς προερχόμενους από τη Δανία.

Στη σκανδιναβική αυτή χώρα, το 2002, η τότε κεντροδεξιά κυβέρνηση μείωσε κατά το ήμισυ τις κοινωνικές παροχές για μη-κοινοτικούς αλλοδαπούς. Το 2012 η κεντροαριστερή κυβέρνηση, υπό την ηγεσία της Χέλε Τόρνινγκ Σμιντ κατήργησε αυτή τη ρύθμιση, ενώ το 2015, η κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό τον Λαρς Λέκε Ράσμουσεν την επανέφερε.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, υπό την επίβλεψη του οικονομολόγου Χένρικ Κλέβεν, η μετανάστευση μη-κοινοτικών αλλοδαπών προς τη Δανία μειώθηκε μεταξύ του 2002 και του 2012 κατά 5.000 άτομα ετησίως. Μεταξύ του 2012 και του 2015 αυξήθηκε εκ νέου περίπου στην ίδια τιμή ετησίως. Το 2015, η κυβέρνηση Ράσμουσεν όχι μόνο επανέφερε τη ρύθμιση, αλλά έβαλε και αγγελίες σε λιβανέζικες εφημερίδες, όπου ενημέρωνε για την καταβύθιση των κοινωνικών παροχών για μετανάστες.