Η «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων» που διενεργήθηκε από την ELECTORAL CALCULUS και δημοσιεύθηκε στην THE TELEGRAPH δείχνει ότι οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον λαμβάνουν 42,8% και 357 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν μετρώνται στο 30%, πράγμα που θα τους στερήσει 55 έδρες από αυτές που κατέχουν σήμερα.

Στο μεταξύ, η THE GUARDIAN αναφέρει ότι η πρόσφατη δημοσκόπηση της OPINIUM/OBSERVER δείχνει τους Συντηρητικούς με 19 μονάδες προβάδισμα και 47% κι αυτό τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές. Οι Εργατικοί βρίσκονται στο 28%, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έπεσαν στο 12%.

Βέβαιο το διψήφιο προβάδισμα – Μικρή η σημασία των προγραμμάτων

Η δημοσκόπηση της DELTAPOLL που διενεργήθηκε για λογαριασμό της MAIL ON SUNDAY δίνει κι αυτή στους Συντηρητικούς ένα προβάδισμα 13 μονάδων έναντι των Εργατικών. Ο διευθυντής της εταιρείας Τζο Τουάιμαν επιβεβαιώνει ότι «τα αποτελέσματα δείχνουν τους Συντηρητικούς να διατηρούν ένα διψήφιο προβάδισμα έναντι των Εργατικών.

»Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2017, η ανακοίνωση του προγράμματος των Εργατικών πρόσφερε στον Τζέρεμι Κόρμπιν ένα θετικό «μομέντουμ», ακολούθησε τότε μία προγραμματική αναθεώρηση από πλευράς των Συντηρητικών, οι οποίοι υπαναχώρησαν στην κοινωνική τους πολιτική.

»Η σημασία των προγραμμάτων μπορεί όμως να είναι υπερτιμημένη. Τα περισσότερα μέλη του εκλογικού σώματος δίνουν λιγότερη προσοχή στις λεπτομέρειες και επηρεάζονται περισσότερο από γενικότερα αφηγήματα γύρω από τα κόμματα.»

Νάιτζελ Φάρατζ: Το πρόγραμμα του BREXIT PARTY είναι «Συμβόλαιο με το λαό»

Όλα τα μεγάλα κόμματα, όπως οι Εργατικοί και το BREXIT PARTY, έχουν ήδη ανακοινώσει τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Ο Νάιτζελ Φάρατζ αποκάλεσε το πρόγραμμά του ένα «συμβόλαιο με το βρετανικό λαό», λέγοντας ότι τα κόμματα του συρμού χρησιμοποιούν προγράμματα για να «πουν στον κόσμο αυτό που θέλει ν’ ακούσει, χωρίς να έχουν αισθανθεί ποτέ την πραγματική επιθυμία να τα εφαρμόσουν.»

Παλιομοδίτικο, ταξικό και φιλομεταναστευτικό με νέο δημοψήφισμα το πρόγραμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε το παλιομοδίτικο περί «ταξικού πολέμου» πρόγραμμά του την περασμένη εβδομάδα, όπου δεσμεύεται να επαναδιαπραγματευτεί για ένα ήπιο BREXIT με την Ε.Ε. και να ξαναθέσει την έξοδο από την Ε.Ε. στην κρίση του βρετανικού λαού με νέο δημοψήφισμα. Υποσχέθηκε επίσης να δώσει δικαίωμα ψήφους στο 16χρονους και 17χρονους, καθώς και σε αλλοδαπούς που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ακροαριστερός ηγέτης είπε επίσης ότι θα αποδομήσει τον μεταναστευτικό νόμο των Συντηρητικών, θα επιτρέψει την αλυσιδωτή μετανάστευση, τη μετανάστευση δηλαδή προσώπων από συγκεκριμένη προέλευση στον ίδιο τόπο, και προανήγγειλε την έκδοση ειδικής βίζας για ανειδίκευτους μη κοινοτικούς πολίτες.

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: Όλα για τους λαθρομετανάστες και ακύρωση του BREXIT

Η Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είπαν από την πλευρά τους ότι θα τερματίσουν το λεγόμενο «εχθρικό περιβάλλον» έναντι της λαθρομετανάστευσης και, αν κερδίσουν αρκετές έδρες για να σχηματίσουν κυβέρνηση θα διακόψουν τις διαδικασίες εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συντηρητικοί: BREXIT όπως και να ‘χει

Οι Συντηρητικοί διά του Προέδρου τους Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσαν σήμερα την πρόθεσή τους να ολοκληρώσουν το BREXIT, ενώ στις βασικές τους δεσμεύσεις είναι η μη αύξηση του ΦΠΑ, των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου εισοδήματος.