Γιουρούσι έγινε στα νυκτερινά κέντρα το βράδυ του Σαββάτου κι έτσι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων αναγκάστηκαν να οδηγήσουν τους «θεριακλήδες» στην έξοδο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσουν κόσμο και πηγαδάκια οι χώροι έξω από τα μπουζουκτζήδικα και τα διάφορα κλαμπ και μπαράκια, που έπαιρνε το ποτό του και στεκόταν έξω.

Δυστυχώς, ωστόσο, όταν η νομοθέτηση καθοδηγείται από την ιδεοληψία, το μιμητισμό και τον επαρχιωτισμό, ουδείς εκ των «προοδευτικών» ζηλωτών αυτού και πολλών άλλων παράλογων και ανελεύθερων νόμων δεν μπαίνει στον κόπο να δει την εξέλιξη και τις συνέπειες αυτών των νόμων πανευρωπαϊκά. Αν το έκανε, θα προελάμβανε τα όσα έρχονται και τα οποία θα είναι ακόμη πιο επώδυνα, όχι μόνο για τους παθιασμένους καπνιστές, αλλά πολύ περισσότερο για τους επιχειρηματίες της εστίασης.

Η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος σε κέντρα εστίασης και η στέρηση της αυτονόητης για κάθε λογικό άνθρωπο δυνατότητος κάθε επιχειρηματία να επιλέξει, αν θέλει να έχει κατάστημα εστίασης αποκλειστικά για καπνιστές, οδήγησε στις χώρες που προηγήθηκαν της Ελλάδος στο εξής αδιέξοδο: Η υπερσυγκέντρωση κόσμου στις πρασιές και γενικότερα στους υπαιθρίους χώρους νυκτερινών κέντρων γέννησε την όχληση των περιοίκων και μία ακούσια παραβίαση του ωραρίου κοινής ησυχίας.

Ενώ οι περισσότεροι επιχειρηματίες επενδύουν μεγάλα ποσά για τη μόνωση των κέντρων τους, ώστε η δυνατή μουσική να μην ενοχλεί τους περιοίκους, ενώ έχουν κατασκευάσει και προθαλάμους, ώστε κατά το άνοιγμα-κλείσιμο της εισόδου να μην περνάει η δυνατή μουσική προς τα έξω, παρά ταύτα δεν μπορούν ούτε θα μπορέσουν να κάνουν τίποτε για τη φασαρία που δημιουργείται εκτός των κέντρων τους και δη ακριβώς έξω από αυτά.

Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η διαρκής όχληση των περιοίκων, οι καταγγελίες στην αστυνομία για παραβίαση του ωραρίου κοινής ησυχίας, οι μηνύσεις και εν τέλει ένα εκτεταμένο νέο φαινόμενο που κάποια στιγμή θα οδηγήσει την εκάστοτε κυβέρνηση να προβεί σε γενικότερη λήψη μέτρων διά υπουργικών αποφάσεων, αρχικά και εν συνεχεία διά νόμου.

Συνέβη στη Γερμανία

Έτσι ακριβώς, π.χ., συνέβη στη Γερμανία, όπου σε κάποια κρατίδια, όπως αυτό της Ρηνανίας Παλατινάτου (RHEINLAND PFALZ) ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει στους θαμώνες των χώρων εστίασης να βγαίνουν για κάπνισμα παίρνοντας μαζί και το ποτό τους. Για τέτοια χειριστική εμμονή μιλάμε. Κι αυτό, γιατί ο νόμος αυτός περιέγραφε, ότι, αν συλληφθεί ο οιοσδήποτε να πίνει το ποτό του έξω από ένα νυκτερινό κέντρο – καπνίζει ή δεν καπνίζει – σε απόσταση εγγύτερη των επτά μέτρων από την οικοδομική γραμμή του κτηρίου, τότε ο επιχειρηματίας θα τρώει πρόστιμο.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των χειριστικών και ανελεύθερων μέτρων, όπως ο αντικαπνιστικός νόμος, που στόχο έχει απλά να φορέσει στο ελληνικό κράτος άλλον έναν μανδύα «προοδευτικότητος» και «ευρωπαϊσμού», την ώρα που στη Γερμανία ο νόμος χαλάρωσε και ο κόσμος καπνίζει ελεύθερα στα νυκτερινά κέντρα, ενώ στη Βιέννη χιλιάδες κόσμος διαδηλώνει σήμερα κατά της επαναφοράς του αντικαπνιστικού νόμου, που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δικαίως καταργήσει.