Πολύ ενδιαφέρων και ο δεύτερος τόμος του βιβλίου με τις αφηγήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον Αλέξη Παπαχελά που κυκλοφόρησε στις αρχές τις εβδομάδος στα βιβλιοπωλεία της χώρας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος την περίοδο 1990-93, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2017 αναφέρεται στις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά και τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Πουθενά δεν ήξεραν τη γραμμή της Ελλάδος για το Σκοπιανό

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το σημείο, που αφορά στη θητεία του Αντώνη Σαμαρά ως Υπουργού Εξωτερικών, κυρίως σε σχέση με το Σκοπιανό. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τονίζει, ότι μετά την απομάκρυνσή του από το Υπουργείου έκανε μία μεγάλη περιοδεία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και δεν ήξερε κανείς για τη θέση της Ελλάδος ως προς την ονομασία των Σκοπίων. Συγκεκριμένα λέει:

«…Όταν απελύθη κατά προτροπή του Καραμανλή, πήρα εγώ το Υπουργείο Εξωτερικών και θεώρησα χρέος μου να κάνω μια περιοδεία στις δώδεκα τότε πρωτεύουσες των ευρωπαϊκών χωρών. Δώδεκα ήμασταν τότε, έντεκα χωρίς την Ελλάδα. Και το έκανα μέσα σε δυο ημέρες. Πέρασα από όλες τις πρωτεύουσες. Το πιστεύεις ότι πουθενά δεν ήξεραν ότι η γραμμή της Ελλάδας είναι να μην υπάρξει η λέξη ¨Μακεδονία¨ στην ονομασία των Σκοπίων; Ο Σαμαράς όχι μόνο δεν το είχε υποστηρίξει, δεν είχε τολμήσει να το πει, να το εκφράσει…»

Καραμανλής σε Μητσοτάκη: Κοίτα να μη γίνει συλλαλητήριο!

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη σχέση του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αφού πλέκει το εγκώμιό του ως προς τις διπλωματικές του ικανότητες και το ρεαλισμό του, ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή του έπεσε, επειδή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, παρά τη δέσμευσή του, δεν τον στήριξε στην μετριοπαθή στάση του ως προς το Σκοπιανό. Συγκεκριμένα, επισημαίνει:

«…Ο Καραμανλής, σ’ το έχω πει πολλές φορές, ήξερε από εξωτερική πολιτική και ο Καραμανλής ήταν και καλός συνομιλητής. Εγώ ποτέ δεν είχα πρόβλημα όταν πήγαινα με τον Καραμανλή σε διεθνή συνάντηση. Ο Καραμανλής ήταν τέλειος. Ήξερε, ήξερε να κάνει εξωτερική πολιτική. Και γι’ αυτό το Σκοπιανό το καταλάβαινε. Καταλάβαινε τι θα πάθουμε. Μα εγώ δεν ξεχνώ ποτέ τις δραματικές εκκλήσεις που μου έκανε: ‘Κοίτα να εμποδίσεις το συλλαλητήριο. Κοίτα να μη γίνει συλλαλητήριο’.

»Ο Καραμανλής όταν επρόκειτο να γίνει το συλλαλητήριο της Βορείου Ελλάδος, που φούντωσε τότε την κοινή γνώμη στη Βόρειο Ελλάδα και στη συνέχεια στη Νότια Ελλάδα, ήταν απόλυτα αντίθετος, ήταν αλαρμέ, ήταν αναστατωμένος. Μου τηλεφωνούσε, τι θα κάνουμε, τι δεν θα κάνουμε και με κανέναν τρόπο δεν ήθελε να δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα. Δεν πίστευε ότι το πρόβλημα του ονόματος είχε αυτή τη σημασία. Έβλεπε, ήταν ρεαλιστής. Απ’ όσους έχω γνωρίσει εγώ, ο Καραμανλής και ο Σοφοκλής Βενιζέλος ήταν οι πολιτικοί που έκαναν ρεαλιστική πολιτική.

»Ο Καραμανλής ήταν 100% μαζί μου. Ο Μολυβιάτης. Πιο φανατικός από μένα. Όλο το περιβάλλον του Καραμανλή, το προσωπικό. Του είπα: ‘Αν εσύ είσαι σύμφωνος μαζί μου, εγώ θα προχωρήσω. Δεν με ενδιαφέρει τι λένε όλοι οι άλλοι, θέλω να έχω τη δική σου συμφωνία’. Ο Καραμανλής είχε συμφωνήσει και μίαν ωραίαν πρωίαν όταν τον επισκέφτηκα μου αναγγέλλει: ‘Δεν μπορώ να πάμε άλλο, διότι η κοινή γνώμη είναι αντίθετη’. Και είχα μια συζήτηση μαζί του τόσο οξεία και άγρια, που οι φωνές ακούγονταν απ’ έξω. Η [Λένα] Τριανταφύλλη όταν βγήκα με ρώτησε: ‘Τσακωνόσαστε;’. ‘΄Οχι’ λέω ‘μιλούσα δυνατά γιατί δεν άκουγε’. Του είπα: ‘Είναι ντροπή αυτό, δεν είναι δυνατόν, θα με αναγκάσεις να παραιτηθώ’. Ο Καραμανλής ήταν ανένδοτος. Μου είπε: ‘Δεν μπορώ να πάω ίσαμε εκεί’. Και δεν πήγε. Έτσι δεν λύθηκε το πρόβλημα των Σκοπίων…»