Αρχική Κόσμος Ευρώπη Ισπανικές Εκλογές: Τρίτο κόμμα το πατριωτικό VOX

Ισπανικές Εκλογές: Τρίτο κόμμα το πατριωτικό VOX

0
277
Ο ηγέτης του ισπανικού VOX Σαντιάγκο Αμπασκάλ
Ο ηγέτης του ισπανικού VOX Σαντιάγκο Αμπασκάλ

Στις Ισπανικές Εκλογές που έλαβαν χώρα την Κυριακή, το εθνικό λαϊκό κόμμα VOX απεκόμισε τεράστια άνοδο. Αυτό έδωσε την αφορμή στον Ματέο Σαλβίνι να προβλέψει ότι θα ακολουθήσει μία εκστρατεία δυσφήμισης του VOX με τις γνωστές ταμπελίτσες των «ρατσιστών» και των «φασιστών».

Οι Ισπανοί ψηφοφόροι εκλήθησαν για τέταρτη φορά στις κάλπες από το 2015 και για δεύτερη φορά τη χρονιά που διανύουμε. Ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεζ διεπίστωσε ότι του ήταν αδύνατο να κυβερνήσει, όμως τα αποτελέσματα των εκλογών δεν αύξησαν την εκλογική του βάση.

Τα αποτελέσματα των Ισπανικών Εκλογών της 10ης Νοεμβρίου 2019
Τα αποτελέσματα των Ισπανικών Εκλογών της 10ης Νοεμβρίου 2019

Ουσιαστικά, ο Σάντσεζ έχασε έδαφος και οι αριστεροί UNIDAS PODEMOS (Ενωμένοι Μπορούμε), ο πιο φυσικός σύμμαχος των Σοσιαλιστών στο CORTES GENERALES, όπως αποκαλείται το ισπανικό κοινοβούλιο, απέτυχαν παταγωδώς.

Τα λεγόμενα αυτονομιστικά κόμματα στην Καταλονία, που έχουν αριστερό προσανατολισμό, παρά τις φιλοδοξίες τους για κυριαρχία στις περιφέρειές τους, αγνοήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την ευρωλαγνεία τους και περιορίστηκαν σε μικρά ποσοστά. Αναμένεται λοιπόν να μην αντιμετωπίσουν θετικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Σάντσεζ, καθώς αυτός μιλούσε με τα χειρότερα λόγια γι’ αυτά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Το «κεντροδεξιό» Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ηγείτο της χώρας προ του Σάντσεζ και οι Σοσιαλιστές βελτιώθηκαν ανεπαίσθητα εντός του έτους, ύστερα από ένα ιστορικό χαμηλό νωρίτερα φέτος, ενώ το «ευρωλάγνο» κεντροδεξιό CIUDADANOS (Πολίτες) κατέρρευσε σε ποσοστό χαμηλότερο του 7%.

VOX: Πρώτη χρονιά στη βουλή και… τρίτο κόμμα

Οι κερδισμένοι των εκλογών είναι το εθνικό λαϊκό κόμμα VOX του Σαντιάγκο Αμπασκάλ, το οποίο βασίστηκε κατά την προεκλογική του εκστρατεία στην ασφάλεια των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης ενός τείχους που θα σταματήσει τις βίαιες επιδρομές εις βάρος των πόλεων της Ισπανίας στην Αφρική, της Σέουτα και της Μελίγια, που πραγματοποιούνται από λαθρομετανάστες που ελπίζουν να πατήσουν έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Επιπλέον, το VOX πόνταρε στην εθνική ενότητα, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων για να τεθούν εκτός νόμου κόμματα που επιδιώκουν την απόσχιση περιοχών της χώρας.

Κι όλα τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι επέτρεψαν στην Ισπανία να γίνει η νούμερο ένα πύλη της Ευρώπης για λαθρομετανάστες, διακηρύσσοντας ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος χρειάζεται «νέο αίμα», δεσμευόμενοι μάλιστα ότι θα καταργήσουν την ασφάλεια των συνόρων της Ισπανίας με την Αφρική.

Έχοντας αυξήσει τους ψηφοφόρους του κατά 50%, το VOX ξεπερνάει τους PODEMOS και τους CIUDADANOS και γίνεται τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο ισπανικό κοινοβούλιο, στο οποίο εισήλθε για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Σαλβίνι

Ο Ιταλός τ. Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος απολαμβάνει επίσης ένα αυξανόμενο κύμα υποστήριξης στη χώρα του, υποδέχθηκε την «σπουδαία άνοδο» των «φίλων» του στο VOX, αλλά πρόβλεψε ότι η αντίδραση του κατεστημένου θα είναι άμεση.

«Πάω στοίχημα ότι έχουν ήδη ετοιμάσει τους τίτλους για τις ειδήσεις και τα πρωτοσέλιδα σχετικά με ‘νίκη της ακροδεξιάς, ρατσιστές, κυριαρχιστές και φασίστες’», έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter.

«Καθόλου ρατσιστές ούτε φασίστες», ανταπάντησε προκαταβολικά. «Τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ισπανία θέλουμε απλά να ζήσουμε ειρηνικά στο σπίτι μας».