Ο οργανισμός FREEDOM HOUSE που εδρεύει στη Ουάσινγκτον δημοσίευσε την Τρίτη την πιο πρόσφατη από μία σειρά ετησίων εκθέσεων σχετικά με την ελευθερία στο διαδίκτυο. Ο οργανισμός επεσήμανε «κρίση» στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία υφίστανται τον έλεγχο των απολυταρχικών καθεστώτων με σκοπό την άσκηση επιρροής στις εκλογικές διαδικασίες που διενεργούνται σε ελεύθερες χώρες. Η Κίνα, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια στην παραβίαση της διαδικτυακής ελευθερίας.

Η έκθεση του FREEDOM HOUSE καταπιάνεται με τη γενικότερη ελευθερία στο διαδίκτυο, η οποία «περιορίζεται όλο και περισσότερο για ένατη συνεχόμενη χρονιά» λόγω της λογοκρισίας, του ελέγχου και την ανάπτυξη προπαγάνδας και χειραγώγησης μέσω τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης.

«Πολλές κυβερνήσεις θεωρούν ότι στα κοινωνικά δίκτυα η προπαγάνδα λειτουργεί καλύτερα από τη λογοκρισία. Η απολυταρχικοί και οι δημαγωγοί ανά τον κόσμο εκμεταλλεύονται τόσο την ανθρώπινη φύση όσο και τους πληροφοριακούς αλγορίθμους για να κυριαρχήσουν στις κάλπες, τηρώντας οριακά τους κανόνες που υφίστανται για να διασφαλίσουν τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», δηλώνει ο πρόεδρος του FREEDOM HOUSE Μάικ Αμπράμοβιτς.

Κοινωνικά Δίκτυα: Δούρειος Ίππος της τυραννίας και της καταπίεσης

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης οδηγεί μία εκρηκτική και αρρύθμιστη αγορά στο χώρο της επιτήρησης των κοινωνικών δικτύων. Ακόμη και σε χώρες με αξιοσημείωτες ασφαλιστικές δικλείδες για τις θεμελιώδεις ελευθερίες υπάρχουν κατηγορίες παραβίασης», προσθέτει ο διευθυντής έρευνας του FREEDOM HOUSE Άντριαν Σαμπάζ.

Ο Σαμπάζ προειδοποιεί ότι τα κοινωνικά δίκτυα θα αποτελέσουν έναν «Δούρειο Ίππο της τυραννίας και της καταπίεσης», αν οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που κατέχουν τις μεγαλύτερες πλατφόρμες αποτύχουν να προωθήσουν με επιμονή «τη διαφάνεια και την αξιοπιστία στην ψηφιακή εποχή».

Το FREEDOM HOUSE βρήκε ότι από τις 65 χώρες, στις οποίες διενεργήθηκε η έρευνα, 33 έχουν λιγότερη διαδικτυακή ελευθερία απ’ ό,τι είχαν την περασμένη χρονιά, ενώ μόνον 16 βελτιώθηκαν. Είναι εκπληκτικό το ότι σε 47 από τις 65 αυτές χώρες συνελήφθησαν χρήστες του διαδικτύου για «πολιτικές, κοινωνικές ή θρησκευτικές τοποθετήσεις». 40 από τις χώρες αυτές έχουν εφαρμόσει ενός είδους «εκλεπτυσμένης μαζικής επιτήρησης» στα κοινωνικά δίκτυα.

Και στις ΗΠΑ επιδεινώθηκε η κατάσταση

Οι ΗΠΑ έχουν επισημανθεί ως μία από τις χώρες που τα έχουν πάει χειρότερα:

Οι αστυνομικές αρχές και οι υπηρεσίες μετανάστευσης παρακολουθούν εντατικά τα κοινωνικά δίκτυα κι έχουν διενεργήσει χωρίς ένταλμα έρευνες στις ηλεκτρονικές συσκευές ταξιδιωτών, με ελάχιστη διαφάνεια. Σε ορισμένες προβληματικές περιπτώσεις, η παρακολούθηση στόχευσε σε προστατευμένες από το σύνταγμα δραστηριότητες, όπως οι ειρηνικές διαδηλώσεις και η παράθεση ειδήσεων. Η παραπληροφόρηση κυριάρχησε και πάλι στα σημαντικά πολιτικά δρώμενα και επεκτάθηκε αισθητά σε τοπικούς παράγοντες.

Η ‘Σκέψη του Ζι Τζινπίνγκ’ μοναδική αλήθεια στην Κίνα

Η Κίνα είχε μία ιδιαίτερα τραγική χρονιά σε σχέση με την διαδικτυακή ελευθερία, λόγω της 30ης επετείου της σφαγής της Πλατείας Τιενανμέν, ενός γεγονότος, το οποίο η κομμουνιστική κυβέρνηση επιχειρεί να εξαλείψει από την ιστορία, καθώς και από το κίνημα διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ.

Οι ερευνητές του FREEDOM HOUSE προειδοποίησαν ότι η Κίνα εξελίχθηκε σε «ηγέτιδα στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και εξαγωγή εργαλείων επιτήρησης των κοινωνικών δικτύων», χρησιμοποιώντας απλή ή και υψηλή τεχνολογία. Το Πεκίνο χρησιμοποιεί αυτά τα εργαλεία για να αποσοβήσει «κάθε συμπεριφορά που αποκλίνει από ό,τι είναι αποδεκτό σύμφωνα με τη ‘Σκέψη του Ζι Τζινπίνγκ’ – του δόγματος του αυταρχικού ηγέτη της χώρας».

Η Κίνα χρησιμοποιεί τον διαδικτυακό έλεγχο για να καταπιέσει τους Μουσουλμάνους Ουϊγκούρ της επαρχίας Ζινγιάνγκ, αναφέρεται στην έκθεση, και ανάλογες είναι οι προσπάθειές της να περιορίσει τις ομάδες αντιφρονούντων στη χρήση του διαδικτύου ως μέσου οργάνωσής τους.

Η παραπληροφόρηση και η χειραγώγηση αντιμετωπίζονται ως πιο ανησυχητικές από την λογοκρισία στην έκθεση του 2019, παρ’ όλο που επισημάνθηκαν πολλές περιπτώσεις «παλαιομοδίτικης» βαριάς αστυνόμευσης του λόγου. 20 από τις χώρες της έρευνας έχουν μπλοκάρει ορισμένες από τις κοινωνικές πλατφόρμες, καθώς και εργαλεία διαδικτυακής επικοινωνίας, την ώρα που 17 από αυτές έχουν θέσει εκτός λειτουργίας ολόκληρα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα κατάτη διάρκεια εκλογών και περιόδων ταραχών.

Δράστες οι ίδιες οι πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων και οι πάροχοι

Στο κεφάλαιο που αφορά τις ΗΠΑ το FREEDOM HOUSE αναφέρει ορισμένες αντιπαραθέσεις αποκλεισμών και πολιτικά μεροληπτικών περιορισμών σε περιεχόμενο, αρχής γεννωμένης ωστόσο από την παραδοχή ότι «η κρατική πίεση στους παρόχους και στους εξυπηρετητές για την απομάκρυνση περιεχομένου δεν είναι ευρεία», όμως η ιδιωτικές πιέσεις είναι μία άλλη υπόθεση. Ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις το 2019 σχετικά με αποκλεισμούς και «προφανούς αυθαίρετης λογοκρισίας, καθοδηγούμενης από τους παρόχους περιεχομένου» έχουν απασχολήσει το δημόσιο διάλογο.

«Οι εταιρείες κοινωνικών δικτύων και οι πάροχοι περιεχομένου επιλέγουν συχνά να διαγράφουν περιεχόμενο που παραβιάζει τους όρους και τις προϋποθέσεις τους. Πολλοί από τους προβληματισμούς που αφορούν υπερβολικό ή περιορισμένο έλεγχο περιεχομένου σε αυτές τις πλατφόρμες επικεντρώνουν στο πώς οι εταιρείες επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες», αναφέρει εν συνεχεία η έρευνα.

Καταγγελίες από Συντηρητικούς και Τραμπ αλλά με περιορισμένα πειστήρια

«Συντηρητικοί, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχουν κατηγορήσει τις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων για εσκεμμένη λογοκρισία συντηρητικών θέσεων, έχουν ωστόσο προσκομίσει περιορισμένο αριθμό πειστηρίων που να συνιστούν πολιτική μεροληψία», αναφέρει ολοκληρώνοντας η έρευνα.