Στα νοτιοδυτικά της Αγγλίας βρίσκεται η «Μικρή Λευκή Πόλη» του Μπάιντφορντ στο Ντέβον. Η πόλη χαρακτηρίστηκε έτσι από τον βικτοριανό συγγραφέα Τσαρλς Κίνγκσλεϊ σε ένα γνωστό μυθιστόρημά του, πριν από 160 χρόνια. Η ονομασία παρέπεμπε στα πολλά λευκά κτίρια που έδιναν στην πόλη έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Παρά ταύτα, ο τέως δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος της πόλεως, Ντέρμοτ Μακ Γκαφ διαμαρτυρήθηκε ότι η ονομασία «Μικρή Λευκή Πόλη» μπορεί να εκληφθεί ως ρατσιστική προσβολή και ως μη πολιτικώς ορθή και πρέπει να «εξαλειφθεί άμεσα». Σε μία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πρότεινε ότι «εν συνεχεία πολυάριθμων διαμαρτυριών από ενορίτες, να αφαιρεθούν οι λέξεις ‘Μικρή Λευκή Πόλη’ από όλες τις πινακίδες στις εισόδους της πόλεως».

Μην κατηγορηθούμε για ρατσισμό…

«Αν αυτές οι λέξεις δεν αφαιρεθούν, το δημοτικό συμβούλιο θα κατηγορηθεί ως ρατσιστικό και ότι υποστηρίζει την λευκή ανωτερότητα», είπε ο Μακ Γκαφ προειδοποιώντας τους συναδέλφους του.

Σύμφωνα με τοπικές σφυγμομετρήσεις, ένα 69% των κατοίκων του Μπάιντφορντ υποστηρίζουν ότι η ονομασία πρέπει να παραμείνει ανέγγιχτη, ενώ 31% μόνον θεωρούν ότι πρέπει να αλλάξει. Παρά ταύτα – έτσι απλά – το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να την ξηλώσει.