Τα τελευταία χρόνια επιχειρείται σκόπιμα μια προσπάθεια υποβάθμισης της 28ης Οκτωβρίου. Σε αυτή την προσπάθεια προωθείται η επιλογή της 12ης Οκτωβρίου ως ημέρας κατά την οποία τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής αποχώρησαν από την Αθήνα με τη λογική ό,τι καλύτερα να εορτάζεται η λήξη παρά η έναρξη ενός πολέμου.

Η επιλογή, ωστόσο, της 12ης Οκτωβρίου είναι ιστορικώς λανθασμένη. Οι λόγοι είναι οι εξής:

-Οι Γερμανοί την ημέρα εκείνη αποχώρησαν από την Αθήνα και όχι από την Ελλάδα συνολικά. Οι Γερμανικές φρουρές στην Κρήτη και στα Δωδεκάννησα αποχώρησαν το Μάιο του 1945 με τη λήξη του πολέμου.

-Η ομόνοια που επέδειξε ο ελληνικός λαός την 12η Οκτωβρίου ήταν ψεύτικη. Ήδη εμφύλιες συγκρούσεις και αιματοχυσίες είχαν ξεσπάσει σε επαρχιακές περιοχές. Μάλιστα η πρώτη αντιπαράθεση στην Αθήνα έλαβε χώρα μόλις 3 μέρες αργότερα.

-Δεν αποτελεί τιμή για τους Έλληνες και ειδικά για τους θαυμαστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ το γεγονός πως οι Γερμανοί αποχώρησαν χωρίς απώλειες και χωρίς δυσκολίες από την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή που αντιστασιακές οργανώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη έκαναν δύσκολο το έργο της αποχώρησης των Γερμανών, στην Ελλάδα ο πανίσχυρος ΕΛΑΣ (με δύναμη 40.000 ανταρτών το φθινόπωρο του 1944) δεν προέβη σε καμιά αξιόλογη προσπάθεια παρεμπόδισης ή παρενόχλησης του εχθρού. Είναι προφανές πως το φθινόπωρο του 1944 εχθρός δεν ήταν πλέον οι Γερμανοί αλλά οι Έλληνες με διαφορετική πολιτική απόχρωση..

Η 12η Οκτωβρίου, λοιπόν, είναι μια ημέρα εορτής αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορεί να υποκαταστήσει και να συγκριθεί με το μεγαλείο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Γιατί, στις 28 Οκτωβρίου οι Έλληνες ενωμένοι (πλην μιας θλιβερής μειοψηφίας που «τιμούσε» το σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ Γερμανίας-ΕΣΣΔ) πήραν τα όπλα και αντιστάθηκαν στο θρασύτατο και αλαζόνα εισβολέα προασπίζοντας τα πάτρια εδάφη, τις παραδόσεις και τις οικογένειές τους. Υπό την ηγεσία ενός ικανότατου και διορατικού ανθρώπου που η μοίρα θέλησε να βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας: γιατί ο Ιωάννης Μεταξάς δεν ήταν σπουδαίος επειδή αρνήθηκε να γονατίσει στην εχθρική ισχύ. Είναι σπουδαίος γιατί προέβλεψε και προετοίμασε τη χώρα για εκείνη την ώρα.

Ακριβώς, λοιπόν, επειδή η 28η Οκτωβρίου εμπεριέχει το νόημα της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας καθώς και τον ηγετικό ρόλο που έπαιξαν προσωπικότητες όπως ο Ι.Μεταξάς επιχειρείται η αντικατάσταση της 28ης με την 12η Οκτωβρίου. Προσπάθεια που είναι καταδικασμένη να αποτύχει… Γιατί για εμάς τους Έλληνες η αρχή εκείνου του πολέμου έχει να διδάξει πολύ περισσότερα και να δώσει ακόμα περισσότερα παραδείγματα ανδρείας και πατριωτισμού από τη λήξη του. Μια λήξη που δεν ήρθε τον Οκτώβριο του 1944 αλλά πολύ αργότερα με μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και πληγές που μένουν ανοιχτές ακόμα…