ΠΡΑΓΑ. Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις ανακοίνωσε την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων στη χώρα του, ακόμη κι αν χρειαστεί να έρθει σε σύγκρουση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. «Πρέπει να το προχωρήσουμε, ακόμη κι αν χρειαστεί να παραβούμε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο», δήλωσε ο Μπάμπις, σύμφωνα με το Τσεχικό Πρακτορείο Τύπου CTK την Τετάρτη, σε μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδος.

Και συμπλήρωσε: «Η ενεργειακή ασφάλεια είναι η προτεραιότητά μας, εκεί δεν χωρούν περιστροφές». Στο δημόσιο διάλογο έχουν τεθεί οι κρατικές εγγυήσεις για τους φορείς εκμετάλλευσης των νέων πυρηνικών σταθμών. Ο Μπάμπις σχολίασε επικριτικά, ότι η Τσεχία «αποκοιμήθηκε» στο ζήτημα της κατασκευής νέων πυρηνικών εργοστασίων. Θα έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει εδώ καιρό με την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, προσέθεσε.

Τροφή για τους Πράσινους

Μέχρι το 2040, η κυβέρνηση στην Πράγα θέλει να ανεβάσει το μερίδιο της Ατομικής Ενέργειας επί του συνόλου του ενεργειακού αποθέματος στο 50% από το 30% που βρίσκεται σήμερα. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για την κατασκευή αντιδραστήρων στο Ντουκοβάνι και στο Τέμελιν, κοντά στα σύνορα με τη Βαυαρία.

Οι Γερμανοί Πράσινοι, άδραξαν την ευκαιρία και ασκούν έντονη κριτική. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, Σίλβια Κότινγκ-Ουλ, δήλωσε, ότι είναι σοκαριστικό το ότι ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. προαναγγέλει ανοικτά την παράβαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επικρίνοντας τον Τσέχο πρωθυπουργό και την ενδεχόμενη κατασκευή έξι πυρηνικών εργοστασίων στη γειτονική της χώρα, η Κότινγκ-Ουλ, μίλησε για «επικίνδυνη τρέλα», κατά της οποίας η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τα μέτρα της.