Και να λοιπόν που ο Μπόρις Τζόνσον, αυτός ο “κλόουν”, ο “τρελός”, ο “έχων συμπτώματα ιδιωτείας”, ο “αποτυχημένος δήμαρχος”, ο “ψεύτης” (έτσι δεν τον αποκαλούσαν τα ευρωλιγούρια όλους αυτούς τους μήνες;), πέτυχε αυτό που μέχρι χθες θεωρούνταν ακατόρθωτο : μια νέα συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα σαφώς καλύτερη από αυτή της Τερέζα Μέι. Και μπορεί η ΕΕ να μας έλεγε πως η τελευταία συμφωνία είναι ιερή και δεν αλλάζει με τίποτε, έλα όμως που άλλαξε.

Κόντρα σε όλους
Προσωπικά και κόντρα σε όλα τα σενάρια τρομολαγνείας, θεωρώ ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία (δηλαδή με τους όρους του WTO) ή μια συμφωνία τύπου Καναδά, χωρίς άλλες σάλτσες, θα ήταν το ιδανικό σενάριο για τη Μ.Βρετανία. Η συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον απέχει μακράν από το να είναι τέλεια, αλλά είναι πολύ καλύτερη από την αποικιακού τύπου συμφωνία της Τερέζα Μέι. Το περιβοήτο backstop καταργείται και δεν χρειάζεται πια ολόκληρη η Μ. Βρετανία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ , για ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι να βρεθεί λύση στο ζήτημα της Β. Ιρλανδίας. Η Μ. Βρετανία μπορεί να αρχίσει αμέσως συνομιλίες με τρίτες χώρες για νέες εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες θα εφαρμοστούν αμέσως μόλις λήξει η μεταβατική περίοδος στις 1-1-2021. (και άλλη μεταβατική περίοδος; δεν μπορούσαν όλα αυτά να συζητηθούν εδώ και 3,5 χρόνια;). Eπίσης, με τη συμφωνία της Μέι η Μ.Βρετανία δεσμεύοταν να εναρμονίσει την νομοθεσία της με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος και το εργατικό δίκαιο, και έτσι η χώρα έχανε ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και το δικαίωμα να είναι αυτή που εν τέλει θα αποφασίζει για τους νόμους της.

Η Βρετανία ανεξάρτητη
Με τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον, δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση και όλα παραπέμπονται στις συνομιλίες για μια νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, που θα λάβουν χώρα τους επόμενους 14 μήνες. (γιατί όλα αυτά δεν μπορούσαν να γίνουν εδώ και 3,5 χρόνια ξαναρωτάω;). Με λίγα λόγια, η νέα συμφωνία αφήνει πολλά θέματα ανοιχτά αλλά έχει το θετικό, σε αντίθεση με τη συμφωνία της Μέι, πως δεν δεσμεύει την χώρα σε ζητήματα νομοθετικής εναρμόνισης, δεν την βάζει στην Τελωνειακή Ένωση από την πίσω πόρτα, την αφήνει να συνάπτει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες και της επιτρέπει να ακολουθήσει έναν πιο φιλελεύθερο δρόμο από αυτό της αρτηριοσκληρωτικής, κρατικίστικης ΕΕ, με λιγότερους κανονισμούς και ρυθμίσεις. Μάλιστα, αν δεν υπήρχε το προδοτικό Benn Act, που στέρησε από την κυβέρνηση Τζόνσον το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί του No Deal Brexit, πιστεύω πως η συμφωνία θα ήταν ακόμη καλύτερη για το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν, λοιπόν, ήμουν βουλευτής στη βρετανικό Κοινοβούλιο ,έστω και με επιφυλάξεις, θα ψήφιζα υπέρ αυτής τη συμφωνίας.

Η μπάλα στο κοινοβούλιο

Αυτό, πάντως, που έχει ενδιαφέρον είναι πως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως δεν θα δοθεί και άλλη παράταση , στριμώχνοντας έτσι τους remainers που θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ No Deal και της συμφωνίας του Boris Johnson. Και παρότι το βορειοιρλανδικό DUP δεν υποστηρίζει τη συμφωνία, δεν το θεωρώ απίθανο τελικά να ψηφισθεί, καθώς ο Τζόνσον μπορεί να αλιεύσει ψήφους, τόσο από Εργατικούς βουλευτές που εκλέγονται σε περιοχές όπου πλειοψήφησε το Brexit, όσο και από τους Συντηρητικούς που διαγράφηκαν από το κόμμα τον Σεπτέμβριο. Πάντως, είτε στην μια, είτε στην άλλη περίπτωση, ο Μπορις Τζόνσον είναι κερδισμένος , αφού αν υπερψηφιστεί η συμφωνία θα παρουσιαστεί σαν αυτός που, ενάντια σε όλα τα προγνωστικά, έβγαλε την χώρα από το αδιέξοδο των τελευταίων χρόνων και ταυτόχρονα βελτίωσε σημαντικά τη συμφωνία της Mέι, και αν καταψηφιστεί θα παρουσιαστεί σαν αυτός που έκανε τα αδύνατα δυνατά για να τιμήσει την λαϊκή ετυμηγορία αλλά τελικά τον εμπόδισαν οι Remainers, που στην πραγματικότητα το μόνο που θέλουν είναι η ακύρωση του δημοψηφίσματος του 2016. Έτσι, οι ήδη θετικές εκλογικές προοπτικές του μοιάζουν να ενισχύονται ακόμη περισσότερο (οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον δείχνουν μέχρι και 15 μονάδες μπροστά)

Και κλάμα οι γιουνκερικοί

Κατα τ’αλλα, άλαλα τα χείλη των φιλελέδων σήμερα. Κάτι η συμφωνία, κάτι οι δηλώσεις του “Γιούνκερ σ’αγαπάμε” που άδειασαν τους λατρεμένους τους Remainers, κάτι κάποιες φωτογραφίες σαν αυτή εδώ δίπλα, μπερδεύτηκαν οι άνθρωποι και στενοχωρήθηκαν πολύ. Μην ανησυχείτε όμως, σύντομα θα πάρουν καινούργια γραμμή από τις Βρυξέλλες και θα επανέλθουν δριμύτεροι!

Via Tilemachos Chormovitis