Η Νορβηγία και οι Κάτω Χώρες ακολούθησαν το παράδειγμα της Φινλανδίας και ανέστειλαν τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού προς την Τουρκία, μετά τη στρατιωτική της επίθεση στη Συρία.

Την Παρασκευή, το Νορβηγικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι θα σταματήσει την επεξεργασία οιωνδήποτε νέων αιτήσεων για άδειες εξαγωγής στρατιωτικών προϊόντων στην Τουρκία. Το υπουργείο δήλωσε επίσης ότι θα προβεί σε ανακλήσεις τυχόν τρεχουσών αδειών.

«Καθώς η κατάσταση είναι ασαφής και ταχέως μεταβαλλόμενη, το Υπουργείο Εξωτερικών, ως προληπτικό μέτρο, δεν θα επεξεργαστεί προσωρινά νέες αιτήσεις για άδειες εξαγωγής στρατιωτικών και πολλαπλής χρήσεως στρατιωτικών προϊόντων προς την Τουρκία», εξήγησε η υπουργός Εξωτερικών Ίνε Έρικσεν Σόρεϊντε σε δήλωσή της.

Η Σόρεϊντε πρόσθεσε επίσης ότι όλες οι έγκυρες άδειες στην Τουρκία θα επανεξεταστούν επίσης, αναφέρει η DAGBLADET.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση με βαθιά ανησυχία και επαναλαμβάνουμε το σαφές αίτημά μας προς την Τουρκία να τερματίσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε επίσης αυτό το γεγονός σε συνάντηση με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Νορβηγία σήμερα», συνέχισε η Σόρεϊντε.

Το χορό έσυρε η Φινλανδία

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την Τετάρτη, το υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει όλες τις εξαγωγές εξοπλισμών προς την Τουρκία, αναφέρει η ANF. Χθες οι Κάτω Χώρες το έκαναν το ίδιο.

Ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Άντι Κάικονεν έγραψε στο Twitter: «Η κατάσταση είναι σοβαρή. Όσον αφορά στον τομέα αρμοδιοτήτων μου, θα έλεγα το εξής: η Φινλανδία δεν εξάγει αμυντικό υλικό σε εμπόλεμες χώρες ή χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Δεν θα χορηγηθεί νέα άδεια πώλησης όπλων στην Τουρκία από το υπουργείο Άμυνας. Όσον αφορά τις προηγούμενες εγκρίσεις, η αναθεώρηση βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Κάικονεν.

Να σταματήσουν οι εξαγωγές προς την Τουρκία απ’ όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ

Η κυβέρνηση της Σουηδίας πρότεινε επίσης οι εξαγωγές στην Τουρκία να σταματήσουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα τελευταία χρόνια, οι εξαγωγές της Σουηδίας προς την Τουρκία έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Τουρκία ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης», μια στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία που κατοικείται από Κούρδους, για να καθαρίσει την περιοχή από τους αποκαλούμενους «τρομοκράτες» – ένας όρος που η Τουρκία χρησιμοποιεί για να περιγράψει τους Κούρδους.

Η ευρεία καταδίκη της στρατιωτικής επιχείρησης από την Ευρώπη ενθάρρυνε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν. Μετά από σκληρή κριτική από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν – για δεύτερη φορά – απείλησε να πλημμυρίσει την Ευρώπη με 3,6 εκατομμύρια μετανάστες που ζουν στην Τουρκία.