Κυπριακό: Οι κόκκινες γραμμές Αθήνας – Λευκωσίας και ο ρόλος του Γκουτέρες

Κυπριακό: Οι κόκκινες γραμμές Αθήνας – Λευκωσίας και ο ρόλος του Γκουτέρες

Η αυλαία της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό ανοίγει στη Γενεύη. Ελλάδα και Κύπρος, προσέρχονται στη διάσκεψη με αποφασιστικότητα για να μην κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του, αλλά και με ξεκάθαρη γραμμή άμυνας στις τουρκικές αξιώσεις, για λύση δυο κρατών που υπονομεύουν την πορεία των συνομιλιών.

Αθήνα και Λευκωσία έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά την αναζήτηση οποιασδήποτε λύσης, πέραν της διπλωματικής οχύρωσης που υπαγορεύει το πλαίσιο του Χάρτη του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού και τον συνδυασμό του με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό όπως έχει διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους μεταφράζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και της δυνατότητας επέμβασης τρίτων χωρών, καθώς επίσης της πλήρους απομάκρυνσης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι Αθήνα και Λευκωσία σε αυτήν την συγκυρία δεν αναμένουν κάποιο βήμα σύγκλισης από την τουρκική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση η κυρίαρχη ανάλυση που γίνεται από τις δυο αποστολές, θέλει την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού να εστιάζει στη διατήρηση των προοπτικών για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δυο κοινοτήτων, που με τα παρόντα δεδομένα αποτελεί και την πιο αισιόδοξη εκδοχή.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε το μεσημέρι της Δευτέρας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα εθνικά θέματα αλλά και για το κρίσιμο τεστ του προσεχούς τριημέρου, κρατώντας χαμηλούς τόνους.

Βασίλης Μπαλατσός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *