Φόρο τιμής στους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή αλλά και στους απαγχονισμένους ήρωες της ΕΟΚΑ απέτισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας κατά τη σημερινή του επίσκεψη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα φυλακισμένα μνήματα.

Για σύνορα της μνήμης και για ελεύθερη μνήμη που πρέπει να μην ξεχνάει και  να τιμά τους ήρωες της, έγραψε στα δύο βιβλία επισκεπτηρίων ο κ. Τασούλας, ο οποίος στις δύο τους επισκέψεις συνοδευόταν από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.
Αρχικά, ο Έλληνας Πρόεδρος της Βουλής επισκέφθηκε στις 9:30 τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Αφού άκουσε τα ιστορικά γεγονότα που συνοδεύουν τον Τύμβο και πιο συγκεκριμένα τη μοιραία νύκτα της πτώσης ενός εκ των αεροσκαφών μου μετέφεραν Έλληνες καταδρομείς στην περιοχή της Μακεδονίτισσας από φίλια πυρά, ο κ. Τασούλας, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο.
Στη συνέχεια, ξεναγήθηκε στο αεροσκάφος ΝΟΡΑΤΛΑΣ που στήθηκε στον Τύμβο, ενώ υπογράφοντας στο βιβλίο επισκεπτών, έγραψε τιμή των συνόρων της μνήμης. Συγκεκριμένα, έγραψε: «Για να προστατευθούν τα γεωγραφικά σύνορα πρέπει πρώτα να προστατευθούν τα σύνορα της μνήμης. Δηλαδή να τιμηθούν. Σήμερα τιμήσαμε τα σύνορα της μνήμης των ηρωικώς πεσόντων μαχητών της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Μεγάλη η συγκίνηση, ελάχιστη η τιμή. Αιωνία τους η μνήμη».
Στη συνέχεια, λίγο μετά τΙς 10, ο κ. Τασούλας επισκέφθηκε τα φυλακισμένα μνήματα όπου έτυχε και πάλι ξενάγησης στα κελιά που κρατούνταν οι ήρωες της ΕΟΚΑ, στην αγχόνη αλλά και στο χώρο ταφής των ηρώων της ΕΟΚΑ, όπου κατέθεσε στεφάνι.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων έγραψε με συγκίνηση στο βιβλίο επισκεπτών για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Συγκεκριμένα, έγραψε πως «τα μνήματα είναι φυλακισμένα αλλά η μνήμη είναι ελεύθερη. Τιμούμε με συγκίνηση τη μνήμη των αγωνιστών της ελευθερίας και συνεχίζουμε ενωμένοι τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση».