Αρχική Κυνήγι & Όπλα Συνταγή του μήνα: Σιβέ λαγού γαλλικό στιφάδο

Συνταγή του μήνα: Σιβέ λαγού γαλλικό στιφάδο

0
19
Λαγός

Ο λαγός είναι καλύτερος ακόµα αν µείνει για 1 βράδυ στο ψυγείο. Την εποµένη, τον ξαναζεσταίνετε, τον βγάζετε από τη σάλτσα του και την τελειώνετε µε τις κοφτές κουταλιές βουτύρου.

Συστατικά
1 λαγός τεµαχισµένος,
2 µεγάλα καρότα ξεφλουδισµένα σε χοντρές ροδέλες,
4 µεγάλες σκελίδες σκόρδο σε φετάκια,
250 γρ. (½ συσκευασία περίπου) κατεψυγµένα κρεµµυδάκια για στιφάδο, ξεπαγωµένα,
1 ½ λίτρο (6 φλ.) περίπου κόκκινο ξηρό κρασί,
3-4 κλωναράκια θυµάρι,
4 φύλλα δάφνης,
4 καρφιά γαρίφαλα,
2 κουταλιές κόκκοι µαύρου πιπεριού,
1 κουταλιά µπαχάρι,
4 κουταλιές µαρµελάδα κράνµπερι (Cranberry Jam) ή µαρµελάδα κεράσι,
4 κοφτές κουταλιές(60 γρ.) βούτυρο (σε κοφτές κουταλιές ή κοµµατάκια),
αλάτι, πιπέρι, µαϊντανός για γαρνίρισµα (προαιρετικά).

Βήματα
Βήμα 1
Ξεπλένετε το λαγό µε µπόλικο τρεχούµενο νερό, για να φύγει τυχόν αίµα από πάνω και τον στραγγίζετε καλά.

Βήμα 2
Τον βάζετε σε µια πλαστική λεκάνη ή µια µεγάλη κατσαρόλα από ανοξείδωτο ατσάλι (όχι από αλουµίνιο!) µαζί µε τα ξεπαγωµένα κρεµµυδάκια.

Βήμα 3
Προσθέτετε τα καρότα, το θυµάρι, τη δάφνη, τα γαρίφαλα και τους κόκκους του πιπεριού, το µπαχάρι 1 κουταλάκι αλάτι και τα περιχύνετε όλα µε το κρασί.

Βήμα 4
Ο λαγός πρέπει να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κρασί.

Βήμα 5
Σκεπάζετε τη λεκάνη ή την κατσαρόλα και τη βάζετε στο ψυγείο για µίνιµουµ 12 ώρες ή καλύτερα για 24 ώρες.

Βήμα 6
Ο λαγός θα πάρει βυσσινί χρώµα, αλλά έτσι πρέπει να είναι.

Βήμα 7
Βγάζετε τη λεκάνη από το ψυγείο, αδειάζετε το περιεχόµενό της σε µια κατσαρόλα και τη βάζετε σε δυνατή φωτιά (ή βάζετε απευθείας την κατσαρόλα στη φωτιά).

Βήμα 8
Αφήνετε το φαγητό να κοχλάσει, χαµηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και το αφήνετε να σιγοβράσει για 2 περίπου ώρες ή µέχρι που να µαλακώσει καλά ο λαγός.

Βήμα 9
Στο τέλος του µαγειρέµατος, ελέγχετε το αλατοπίπερο και ανακατεύετε µέσα τη µαρµελάδα για να πάρει µια βράση.

Βήμα 10
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζετε µε τρυπητή κουτάλα τα κοµµάτια του λαγού και όλα τα άλλα υλικά από µέσα και τα βάζετε σε πιατέλα ή γυάλινο ταψί.

Βήμα 11
Πετάτε τη δάφνη και τα κλωναράκια του θυµαριού.

Βήμα 12
Ανακατεύετε µε το σύρµα µία-µία τις κοφτές κουταλιές βουτύρου, περιµένοντας να απορροφηθεί η µια πριν βάλετε άλλη και περιχύνετε το λαγό µε τη σάλτσα του.

Βήμα 13
Τον σερβίρετε πασπαλίζοντάς τον, αν θέλετε, µε µαϊντανό και τον συνοδεύετε µε βουτυρωµένες φρυγανιές από χωριάτικο ψωµί.

https://xrysessyntages.com/syntagi/sive-lagou-galliko-stifado/