Την Δευτέρα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο η απόφαση για τη Ρυθμιστική της κυνηγετικής περιόδου 2019-2020. Εντύπωση προκαλεί η μείωση της ημερήσιας κάρπωσης του τρυγονιού από 10 θηράματα στα 8. Η απόφαση αυτή είναι αστήριχτη και ατεκμηρίωτη. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Με δεδομένο τις πολιτικές εξελίξεις, τις εκλογές της 7ης Ιουλίου αλλά και τις αλλαγές στα Υπουργεία με την νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση, γνωρίζαμε όλοι πολύ καλά ότι η Ρυθμιστική, που με τόση ανυπομονησία περιμένουν κάθε χρόνο οι κυνηγοί, θα αργούσε. Όλοι ήλπιζαν ότι με τον κ. Χατζηδάκη θα υπάρξει γρήγορα μια συνάντηση με την ηγεσία της ΚΣΕ για να συμφωνηθούν οι όροι της νέας απόφασης. Κάτι τέτοιο δεν γινόταν. Οι ημέρες περνούσαν και ο Υπουργός αρνιόταν πεισματικά να δεχτεί τους κυνηγούς, βρίσκοντας διάφορες προφάσεις. Φυσικά χρόνο δεν είχε, καθώς μόλις είχε αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, αλλά συναντήσεις με την ορνιθολογική και διάφορες ΜΚΟ έκανε. Μάλιστα θα μπορούσαμε να πούμε ότι μέσα από τα δικά τους Δελτία Τύπου τον εξέθεταν. Και να ήταν μόνο αυτό. Ο κ. Χατζηδάκης όπως φαίνεται υπέκυψε στις ιδεοληπτικές τους πιέσεις για μείωση του τρυγονιού. Τους προσκύνησε! Και σαν να μην έφτανε αυτό, έβγαλε τη Ρυθμιστική χωρίς να συναντήσει αντιπροσωπία των κυνηγών. Έβγαλε μια απόφαση για τους κυνηγούς χωρίς τους κυνηγούς. Συνάντηση φυσικά έγινε, αλλά έστειλε τον γραμματέα του, μιας και ο ίδιος ίσως την ίδια ημέρα είχε συναντήσεις με ΜΚΟ ή με εργολάβους… ξέρετε για τα αιολικά!

Ιδεοληψία εντός Νέας Δημοκρατίας; Φόβος απέναντι στο λόμπι των ΜΚΟ; Δεξιά φοβικά σύνδρομα για να μην χαρακτηριστούν φίλοι των κυνηγών; Δεν ξέρουμε. Ένα είναι το σίγουρο. Ότι ο κ. Χατζηδάκης, που πήρε παραμάζωμα σε συναντήσεις όλες τις αντικυνηγετικές ΜΚΟ, άργησε να βγάλει την Ρυθμιστική, δεν συναντήθηκε ποτέ με τους κυνηγούς ο ίδιος, μείωσε το τρυγόνι και δεν δέχτηκε τις αποδεδειγμένες έρευνες των κυνηγών σχετικά με το συγκεκριμένο θήραμα.

Το γεγονός επίσης της αστήριχτης και ατεκμηρίωτης περαιτέρω μείωσης της ημερήσιας κάρπωσης τρυγονιών είναι ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίστηκε η φετινή ρυθμιστική, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι:

α. Το ανατολικό μεταναστευτικό ρεύμα του είδους, στο οποίο ανήκει η Ελλάδα, ο πληθυσμός του βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης.
β. Βορειότερα από εμάς στις Βαλκανικές χώρες το κυνήγι του τρυγονιού αποτελεί αντικείμενο εμπορίου χωρίς, στην ουσία, ύπαρξης ορίων κάρπωσης.
γ. Η υποδοχή του στις Αφρικανικές Ακτές γίνεται με χιλιόμετρα απλωμένων διχτυών που παγιδεύουν σε μια μέρα όσα θα χτυπήσουν όλοι οι Έλληνες κυνηγοί μαζί τη σεζόν.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η προχειρότητα της φετινής απόφασης και οι δικαιολογίες για την αποφυγή συνάντησης ήταν απλά ένα ατυχές γεγονός πάνω στον καταιγισμό των αλλαγών του πολιτικού σκηνικού μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Γιατί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση όπως ξεκίνησε φοβόμαστε ότι θα λέμε Φάμελλο και θα κλαίμε.

Πληροφορίες μέσα από την ΚΣΕ δεν έχουμε αλλά θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προβληματισμένη απέναντι στις διαφαινόμενες προθέσεις του Υπουργού. Και οφείλει να είναι προβληματισμένη για τα προβλήματα που έρχονται στο μέλλον με την εχθρική στάση που έδειξε ο Χατζηδάκης απέναντι στους κυνηγούς. Με το καλημέρα μάλιστα!

Υ.Γ. Για τους κυνηγούς δεν είχε χρόνο, αλλά ας θυμηθούμε όλους όσους συνάντησε: “Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, MOm, WWF ΕΛΛΑΣ, Medasset, Καλλιστώ, Greenpeace, Ecocity, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ANIMA, The Green Tank, Αρκτούρος, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Οργάνωση Γη”.