Πώς ο πορτογαλικός τουρισμός επωφελείται από το BREXIT (video)

0
174

Η πορτογαλική κυβέρνηση δημοσιοποίησε κάτι σαν «ερωτική βιντεοεπιστολή» προς τους Βρετανούς, ποντάροντας στην αβεβαιότητα που το BREXIT προκαλεί και διαβεβαιώνοντάς τους με ένα έξυπνο λογοπαίγνιο ότι θα είναι πάντοτε ευπρόσδεκτοι #BRELCOME στην Πορτογαλία.

Το βίντεο από το Visit Portugal, προωθεί τον τουρισμό στην Ιβηρική χώρα για λογαριασμό της πορτογαλικής κυβέρνησης και ξεκινά με τη φράση «Αγαπητοί Βρετανοί, η ζωή είναι για την αβεβαιότητα. Κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει το αύριο, αν το αύριο δεν αναδυθεί. Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα…»

Παρακολουθήστε το βίντεο με ενεργοποιημένους τους υποτίτλους για να δείτε όλο το περιεχόμενο της «ερωτικής βιντεοεπιστολής» στα ελληνικά.

Η Πορτογαλία και η Αγγλία – και κατά συνέπεια το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την Πράξη της Ένωσης του 1707 – απολαμβάνουν την μακροβιότερη πιθανότητα ισχύουσα συμμαχία στον κόσμο, η οποία χρονολογείται τουλάχιστον στο 1386 και στην Αγγλο-Πορτογαλική Συνθήκη του Γουΐντσορ, ανάμεσα στον Βασιλέα Ιωάννη Α’ της Πορτογαλίας και τον Βασιλέα Ριχάρδο Β’ της Αγγλίας.

Είναι αδιαμφισβήτητο ωστόσο, ότι η συνθήκη αυτή επισημοποίησε απλώς μια φιλία που είχε ξεκινήσει εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα, από την πολιορκία της Λισαβόνας το 1147, όταν οι Άγγλοι σταυροφόροι βοήθησαν στην απελευθέρωση της σημερινής πορτογαλικής πρωτεύουσας από τους μουσουλμάνους Μαυριτανούς.

Όντως, μια πανάρχαια συμμαχία

Η αλήθεια είναι ότι η Αγγλοπορτογαλική Συμμαχία δεν έχει απλά επιβεβαιωθεί μέσα από αρχαία έγγραφα στα εκατοντάδες χρόνια της ισχύος της, με τις Βρετανικές Δυνάμεις να βοηθούν στην υπεράσπιση και απελευθέρωση της χώρας από τους Γάλλους και τους Ισπανούς κατακτητές, κατά τον Επταετή Πόλεμο και τους Ναπολεοντίους Πολέμους και τους Πορτογάλους να πολεμούν στο πλευρό των Βρετανών στα χαρακώματα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όσο η Πορτογαλία ήταν επισήμως ουδέτερη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό συνέβαινε κατά την ρητή απαίτηση των Βρετανών, καθώς η Ισπανία του Στρατηγού Φράνκο «θα ξεχυνόταν ψυχή τε και σώματι στο πλευρό της Γερμανίας» αν οι Πορτογάλοι γείτονες εντάσσονταν στους Συμμάχους, πράγμα που δε θα βοηθούσε καθόλου στρατηγικά.

Οι Πορτογάλοι, ωστόσο, πρόσφεραν στα Βρετανικά πλοία τη χρήση των λιμανιών τους και αργότερα επέτρεψαν στους Συμμάχους να χρησιμοποιήσουν τις Αζόρες ως μεσοατλαντική βάση, με τον Τσόρτσιλ να εξάρει τη Βρετανοπορτογαλική συμμαχία ως «άνευ προηγουμένου στην παγκόσμιο ιστορία» το 1943.