Σύρος «πρόσφυγας» ο σφαγέας της Στουτγκάρδης (νέο βίντεο)

1
677

Σύμφωνα με ενημέρωση της Αστυνομίας της Στουτγκάρδης, ο ως ύποπτος για την τέλεση του χθεσινού ειδεχθούς εγκλήματος, έχει προσαχθεί ένας 28χρονος άνδρας από τη Συρία, ενώ το θύμα είναι ένας 36χρονος Γερμανός πολίτης, ο οποίος φέρεται να ήταν ο τέως συγκάτοικός του.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Αστυνομίας, Βαρώνος Γιοχάνες Μίχαελ Φον Γκιλχάουζεν, ο δράστης βρίσκεται στη Γερμανία από το 2015 και διαθέτει τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για την παραμονή στη χώρα. Είναι ωστόσο γνώριμος στην Αστυνομία και για άλλες υποθέσεις.

Αφού προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση με το θύμα, το κυνήγησε κατά μήκος του δρόμου και γύρω από ένα αυτοκίνητο και με ένα αιχμηρό αντικείμενο που ομοίαζε με «σπαθί σαμουράι», το διετρύπησε πολλές φορές και με μανία, προκαλώντας το θάνατό του.

Ο δράστης διέφυγε αρχικά πεζός και εν συνεχεία με ποδήλατο. Ύστερα από καταδίωξη στην περιοχή και διαπραγματεύσεις παραδόθηκε στην Αστυνομία το βράδυ της Τετάρτης.

Την Πέμπτη το πρωί, ο Σύρος οδηγήθηκε στις δικαστικές αρχές, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Κατά την ανακριτική διαδικασία, ο δράστης ομολόγησε την πράξη του και την απέδωσε σε προσωπικά κίνητρα και διαφορές. Οι γερμανικές δεν διέκριναν κάποιο ισλαμικό ή πολιτικό υπόβαθρο στην εν λόγω πράξη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους.

Προσπαθούν να ποινικοποιήσουν την καταγραφή

Ενδιαφέρον προκαλεί η απόπειρα των δικαστικών και αστυνομικών αρχών να ποινικοποιήσουν την ανάρτηση στιγμιοτύπων από το ειδεχθές αυτό έγκλημα, θεωρώντας την ποινικά κολάσιμη. Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία της Στουτγκάρδης εξετάζει, εάν οι άνθρωποι που κατέγραψαν και ανήρτησαν τη δολοφονία στο διαδίκτυο, διέπραξαν κάποιο ποινικό αδίκημα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Εισαγγελίας, πρόκειται για «παραβίαση αυστηρά προσωπικής και ιδιωτικής σφαίρας μέσω καταγραφής βίντεο». Το εγκληματολογικό της Βάδης Βυρτεμβέργης παραπέμπει μέσω σχετικού Tweet, στο ότι «η δημιουργία και προετοιμασία πολυμέσων, τα οποία προβάλλουν απάνθρωπες βιαιότητες κατά ανθρώπων», είναι παράνομη.

«Το βρίσκω σχεδόν κακόγουστο, όταν κάποιοι άνθρωποι το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συνδικάτου Αστυνομικών, Χανς Γιούργκεν Κίρσταϊν, σχετικά με την καταγραφή στιγμιοτύπων και την προετοιμασία τους, παραπέμποντας στην προστασία του θύματος. Η πράξη από μόνη της αντικατοπτρίζει ένα συλλογικό κοινωνικό πρόβλημα για άλλη μια φορά: Πολλές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις δεν κοινοποιούνται πια λεκτικά, αλλά με βία. «Αυτό συμβαίνει σε όλα τα πεδία», δήλωσε.