Σενάρια αποφασιστικής αντίδρασης επεξεργάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας σύμφωνα με τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο προκειμένου να αποκρούσουν πιθανό θερμό επεισόδιο στο Καστελλόριζο το προσεχές διάστημα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας στο «Θέμα Fm 104,6» και στους δημοσιογράφους Μάκη Πολλάτο και Χρήστο Μπόκα υπογράμμισε ότι κυβέρνηση και Ένοπλες Δυνάμεις είναι ενήμεροι για τα σενάρια που θέλουν την γειτονική χώρα να αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα στέλνοντας τουρκικό πλοίο νότια του Καστελλόριζου για σεισμικές έρευνες και τόνισε πως «προετοιμάζουμε και εμείς τρόπους να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη παρουσία τουρκικού ερευνητικού σκάφους στα δικά μας χωρικά ύδατα… δεν θα κάτσουμε αμέριμνοι» «Όπως καταλαβαίνεται αυτά τα θέματα άπτονται και της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματικής πολιτικής και των εξωτερικών υποθέσεων. Το πρώτο λόγο έχει ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών που ασκούν την εξωτερική πολιτική της χώρας. Είμαστε ενήμεροι για αυτά τα σενάρια και ως υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Προετοιμάζουμε και εμείς τρόπους να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη παρουσία τουρκικού ερευνητικού σκάφους στα δικά μας χωρικά ύδατα.

Θα δούμε. Απλά θα παρακολουθούμε από κοντά και θα επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια ανάλογα με την περίσταση και την συμπεριφορά. Πάντως σε κάθε περίπτωση δεν θα κάτσουμε αμέριμνοι, αυτό είναι το μόνο για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επέμεινε πως πρέπει να διατηρούνται «ανοικτά και σε κάθε επίπεδο» τα κανάλια επικοινωνίας με την γειτονική χώρα και πως «ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) πρέπει να συνεχιστούν ακόμα και σε περιόδους έντασης». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «καλό είναι για να υπάρχει ανοικτή η ζωντανή επικοινωνία και να αποδεικνύονται οι καλές προθέσεις να αποφεύγονται οι εμπρηστικές δηλώσεις όπως αυτές που κάθε τρεις και λίγο ακούμε από υψηλόβαθμους τούρκους αξιωματούχους που δεν παρέχουν καλές υπηρεσίες στην νηφαλιότητα και στην ψυχραιμία με την οποία πρέπει να βλέπουν τις διμερείς τους σχέσεις οι δύο χώρες.

Θα πρέπει να συνεννοηθούμε αλλά και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και κυρίως να σεβόμαστε τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». Σχολιάζοντας την πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος υποστήριξε ότι στην Αν. Μεσόγειο και την Συρία «απειλούνται η επιβίωση της Τουρκίας και η εθνική της ακεραιότητα», ανέφερε «είνι ένας τρόπος που βλέπει τα πράγματα ο Ερντογάν» για να προσθέσει «μεταφράζεται σε μια αίσθηση ασφυξίας» και πως «μας δίνει την αίσθηση για το πώς σκέφτονται στην Τουρκία αυτή την στιγμή. Αισθάνονται στριμωγμένοι και ανασφαλείς την ίδια στιγμή να το έλεγα;».