Η ουγγρική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι η λαθρομετανάστευση απειλεί το μέλλον της Ευρώπης, τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμός της. Επανέλαβε το «κυριαρχικό δικαίωμά» της να απορρίπτει τον πολυ-πολιτισμό και άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αμυντική στάση της έναντι του Ιταλού ηγέτη Ματέο Σαλβίνι και την προσπάθειά του να περιορίσει τις παράνομες θαλάσσιες διελεύσεις.

«Έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική», εξήγησε ο Πέτερ Σιγιάρτο, Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του συντηρητικού ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο VOICE OF AMERICA, που ανήκει και χρηματοδοτείται από το αμερικανικό κράτος.

Είναι δικαίωμά μας να αποφασίζουμε ποιον θέλουμε και ποιον όχι

«Θέλουμε να διατηρήσουμε την Ουγγαρία ως ουγγρική χώρα. Έχουμε δικαίωμα γι’ αυτό. Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ουγγαρίας να αποφασίζει σε ποιον θέλουμε να επιτρέψουμε την προσέλευση στην επικράτεια της χώρας μας και με ποιον θέλουμε να ζούμε μαζί», δήλωσε επιμένοντας ότι «δεν δεχόμαστε ούτε οι Βρυξέλλες ούτε η Νέα Υόρκη ούτε η Γενεύη» – κέντρα εξουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών – «να λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις αντί για εμάς».

Ο Σιγιάρτο δέχθηκε ότι ορισμένες χώρες-μέλη της Ε.Ε. βλέπουν «τη μετανάστευση ως κάτι το επιθυμητό», αλλά η κυβέρνησή του διαφωνεί και αρνήθηκε να κρίνεται «απλά επειδή σκεφτόμαστε διαφορετικά».

«Νομίζουμε ότι η λαθρομετανάστευση είναι απειλή για το ευρωπαϊκό μέλλον, μια απειλή για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», δήλωσε ρητά, προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία είναι «μια χώρα που παραμένει αφοσιωμένη στην εθνική ταυτότητα, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει τις θρησκευτικές της καταβολές, την ιστορική της προέλευση και την πολιτιστική της καταγωγή» και ότι «δε θέλουμε να τα χάσουμε».

Δεν είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα η μετανάστευση

Ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η πίεση που έχει ασκηθεί στη χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΜΚΟ που υποστηρίζουν τα ανοιχτά σύνορα και την «κοινωνία των πολιτών» και το αριστερό λιμπεραλιστικό επικοινωνιακό κατεστημένο πηγάζει από μία παρανόηση ως προς το «τι είναι ανθρώπινο δικαίωμα και τι δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα».

«Η μετανάστευση σαφέστατα δεν είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», επέμεινε, αλλά «το να έχεις μία ασφαλή ζωή πίσω στο σπίτι σου» είναι.

Η λαθρομετανάστευση μπορεί να αποτραπεί

Ο Πέτερ Σιγιάρτο ανέφερε στο αμερικανικό μέσο ότι «εμείς οι Ούγγροι έχουμε αποδείξει ότι, με την υποστήριξη των κεντροευρωπαϊκών χωρών, που έστειλαν στρατεύματα και αστυνομικούς στα νότια σύνορά μας, η λαθρομετανάστευση μπορεί να αποτραπεί» – ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής απώθησης έναντι του αφηγήματος του ΟΗΕ ότι η μετανάστευση είναι «αναπόφευκτη» (όπως επίσης «επιθυμητή» και «απαραίτητη»).

Τόνισε ότι στη θάλασσα, επίσης, όπου εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστών μεταφέρονται στην Ελλάδα από την Τουρκία, δεκάδες χιλιάδες στην Ιταλία και την Ισπανία από τη Βόρειο Αφρική και εκατοντάδες στην Αγγλία από τη Γαλλία, συνήθως με τη βοήθεια λαθρεμπόρων ή των λεγομένων πλοίων «διάσωσης» που διαχειρίζονται οι ΜΚΟ, η λαθρομετανάστευση μπορεί να σταματήσει, όπως ο Ιταλός αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι το απέδειξε.

«Όμως δυστυχώς, αντί να υποστηρίζεται από τις Βρυξέλλες, δέχεται μία υπερβολική επίθεση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», τόνισε ο Σιγιάρτο.

Επιχειρείται συμψηφισμός με την ουγγρική μειονότητα στην Ουκρανία

Ερωτώμενος από το VOICE OF AMERICA, αν η επίμονη αντίθεσης της Ουγγαρίας στη μαζική μετανάστευση και τον πολυ-πολιτισμό είναι αντιφατική έναντι της σκληρής αντίδρασης στην ανάμειξη της ουκρανικής κυβέρνησης στο δικαίωμα της εκεί ουγγρικής μειονότητας να πηγαίνει σε ουγγαρόφωνα σχολεία της παραμεθορίου περιοχής της Τρανσκαρπαθίας, ο Σιγιάρτο ήταν κάθετος, ότι τα δύο θέματα είναι «εντελώς διαφορετικά».

«Οι Ούγγροι της Τρανσκαρπαθίας δεν πήγαν εκεί, ζούσαν εκεί εδώ και αιώνες», εξήγησε.