Τόσο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως Αλέξης Τσίπρας ζήτησαν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για την υπουργοποίηση του κ. Οικονόμου. Ο κ. Δημήτρης Οικονόμου ήταν σύμβουλος της LAMDA Development που έχει αναλάβει την επένδυση στο Ελληνικό μέχρι της αναλήψεως των καθηκόντων του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενεργείας.

Παρά ταύτα, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι εμπλεκόμενοι στην επένδυση Υπουργοί απέφυγαν επιμελώς να απαντήσουν στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, κατά την τοποθέτησή του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβερνήσεως είχε ερωτήσει:

Κύριε Πρωθυπουργέ, μου βάλατε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Υπάλληλο της ΛΑΜΔΑ DEVELOPMENT τον βάζετε Υφυπουργό αρμόδιο για το Ελληνικό; Αυτό θεωρώ ότι είναι και ασυμβίβαστο ως έναν βαθμό, είναι ανήθικο. Δηλαδή εγώ που είμαι ο υπάλληλος μιας εταιρείας, έρχομαι εκ των υστέρων σε μια κυβέρνηση ως Υπουργός να διαπραγματευτώ το δημόσιο συμφέρον. Ξέρετε, δεν μου δένει καλά αυτό το πράγμα. Μέσα στο μυαλό το δικό μου μπορεί εγώ να κάνω λάθος, αλλά κάτι δεν πηγαίνει καλά. Δεν λέω ότι είναι δουλειά της Κυβέρνησης απέναντι στον κ. Λάτση. Προς Θεού! Μην το πούμε αυτό. Η σπουδή, όμως, του φίλου μου του Άδωνι, ο οποίος δεν είναι εδώ, να καλπάσει στο Ελληνικό την επένδυση με προβληματίζει.

Αντίστοιχα, κατά την πρωτολογία του, ο τ. πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:

Επιλέξατε για τη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, με βασική αρμοδιότητα να τρέξει την επένδυση του Ελληνικού, μια επένδυση που έχει φτάσει στο 95% -Θα την τρέξει τώρα αυτός, να δούμε με ποιους όρους θα την τρέξει. Αλλά ποιον επιλέξατε;-, τον κ. Οικονόμου, στέλεχος μέχρι προχθές της εταιρείας LAMDA DEVELOPMENT, της εταιρείας δηλαδή που έχει αναλάβει την επένδυση στο Ελληνικό και είναι από τους ανθρώπους εκείνους που διαπραγματεύονταν όλο το προηγούμενο διάστημα με την ελληνική Κυβέρνηση για τους όρους και τις διαδικασίες.

Δεν σας κατηγορούμε που φέρνετε ανθρώπους από την αγορά σε κυβερνητικές θέσεις. Σας κατηγορούμε που αναθέτετε καθήκοντα και αρμοδιότητες που αφορούν συγκεκριμένες εταιρείες σε υπαλλήλους των εταιρειών αυτών. Αυτό είναι πρωτόγνωρο! Σε καμμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορούσε αυτός ο Υπουργός, σε αυτήν τη θέση να καθίσει ούτε μία μέρα. Διότι η έννοια της σύγκρουσης συμφερόντων είναι μια από τις βασικές έννοιες. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς αυτό, πραγματικά, δηλαδή, είναι μια θεσμική τομή, είναι μια τομή στο πολιτικό σύστημα. Μέχρι σήμερα μιλάμε για τη διαπλοκή της οικονομικής με την πολιτική εξουσία. Σήμερα έχουμε την απευθείας ανάθεση κυβερνητικών θέσεων στην οικονομική εξουσία!

Οι εξηγήσεις του κ. Δημήτρη Οικονόμου

Οι αιχμές είχαν ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή, όταν το ασυμβίβαστο της υπουργοποίησης του κ. Οικονόμου είχε καταγγείλει ο τ. Υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτης Φάμελλος, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ με σχετική ανακοίνωση. Ο κ. Δημήτρης Οικονόμου απάντησε σε αυτές τις καταγγελίες ως εξής:

«…είναι γνωστό ότι είμαι καθηγητής Πολεοδομίας και Χωροταξίας, αλλά και μελετητής επί πολλά χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό έχω συνεργαστεί κατά καιρούς με το ΥΠΕΝ επί ΣΥΡΙΖΑ (Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού), το Πράσινο Ταμείο, διάφορους δημάρχους (όπως πχ. ο νυν δήμαρχος Λάρισας κ. Καλογιάννης), τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κόκκαλη και δεκάδες άλλους.»

»Είμαι άραγε όργανο όλων των προαναφερομένων;»

»Η συνεργασία μου με τη ΛΑΜΔΑ ήταν γνωστή από την αρχή σ’ όλους τους εμπλεκόμενους με το έργο. Αφορούσε αποκλειστικά συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αυστηρή τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας στις υπό έγκριση πολεοδομικές μελέτες του Ελληνικού. Δεν ξέρω γιατί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός τη θυμήθηκε μόλις “αποκαλύφθηκε” από ιστοσελίδα και όχι στην τελετή παράδοσης/παραλαβής (θα μπορούσε πάντως να ενημερωθεί από πχ. την πρώην ΓΓ του ΥΠΕΝ κα. Ρ. Κλαμπατσέα με την οποία κατά την περίοδο αυτή είχα εξαιρετική συνεργασία).»

»Δεν ξέρω αν δεν πρέπει να μου επιτραπεί να εκπροσωπώ το Ελληνικό Δημόσιο έναντι όλων των φορέων και προσώπων με τους οποίους συνεργάστηκα επαγγελματικά στο παρελθόν, ως ενεργός πολεοδόμος-χωροτάκτης που μέχρι σήμερα δεν είχε ενασχόληση με την πολιτική και επίσης δεν ήταν άεργος.»

»Όσον με αφορά, πέραν του αυτονόητου ότι η επαγγελματική μου δραστηριότητα διακόπηκε μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως υφυπουργού, θα πολιτευθώ με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον ρόλο αυτόν, με διαφάνεια, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα, και αναζήτηση συναινέσεων που ιδιαίτερα στο αντικείμενο μου είναι εφικτές και έχουν λειτουργήσει και στο πρόσφατο παρελθόν»​ αναφέρει ο Δημήτρης Οικονόμου.»