Η εφαρμογή FACEAPP έχει πλέον πρόσβαση στα πρόσωπα και τα ονόματα 150 εκατομμυρίων χρηστών, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του FORBES.

Ιδιοκτησία της ρωσικής μητρικής εταιρείας WIRELESSLABS, το FACEAPP έγινε πολύ γρήγορα μία πολύ δημοφιλής εφαρμογή, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να προσθέτουν οπτικά εφέ σε φωτογραφίες του προσώπου τους, να αλλάζουν την έκφραση του προσώπου τους, την εμφάνιση και την ηλικία.

Εκτιμάται ότι 100 εκ. άνθρωποι κατέβασαν το FACEAPP μέσω του GOOGLE PLAY, ενώ άλλα 50 εκατομμύρια το κατέβασαν μέσω του iOS της APPLE και άλλες πλατφόρμες. Παρά ταύτα, η εφαρμογή δεν είναι καινούρια, καθώς υπάρχει από το 2017.

Οι χρήστες χορηγούν στο FACEAPP το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα προαναφερθέντα δεδομένα διαχρονικά. Οι όροι υπηρεσίας του περιλαμβάνουν την ακόλουθη ρήτρα:

Εκχωρείτε στο FaceApp μια αέναη, αμετάκλητη, μη αποκλειστική, απεριόριστη, παγκόσμια, πλήρως πληρωθείσα, μεταβιβάσιμη άδεια χρήσης, αναπαραγωγής, τροποποίησης, προσαρμογής, δημοσίευσης, μετάφρασης, δημιουργίας παράγωγων έργων, διανομής, το περιεχόμενό σας ως χρήστη και οποιοδήποτε όνομα, όνομα χρήστη ή ομοιότητα παρέχεται σε σχέση με το περιεχόμενο χρήστη σας σε όλες τις μορφές και τα κανάλια των πολυμέσων που είναι τώρα γνωστά ή θα αναπτυχθούν μελλοντικά, χωρίς αποζημίωση για εσάς. Όταν δημοσιεύετε ή με άλλο τρόπο μοιράζεστε το περιεχόμενό σας ως χρήστη στις ή μέσω των υπηρεσιών μας, συναινείτε στο ότι το περιεχόμενό σας ως χρήστη και οποιεσδήποτε σχετικές πληροφορίες (όπως το όνομα χρήστη, η τοποθεσία ή η φωτογραφία προφίλ σας) θα είναι ορατά δημόσια.

Και πού ν’ ακούσετε για το Facebook

Ο ιστότοπος WIRED αναφέρθηκε στο δημοσίευμα του FORBES σε μία στήλη που έχει τον τίτλο «Νομίζεται ότι το FACEAPP είναι τρομακτικό; Και πού ν’ ακούσετε για το FACEBOOK»:

Η ανταπόκριση στο FACEAPP είναι προβλέψιμη, μόνο και μόνο επειδή αυτός ο κύκλος έχει ξαναπραγματοποιηθεί. Το FACEAPP έγινε viral όταν ξεκίνησε το 2017, και προκάλεσε παρόμοια – αν και πολύ πιο σιωπηλή – αντίδραση ως προς την ιδιωτικότητα. Αλλά σε σύγκριση με το MEITU, μια άλλη φετινή εφαρμογή εικονικής τροποποίησης προσώπων, το FACEAPP είναι άγιο ως προς την πολιτική του στη συλλογή δεδομένων. Τουλάχιστον το FACEAPP δεν έχει πρόσβαση στις πληροφορίες GPS και της κάρτας SIM…

Το WIRED συμβουλεύει τους αναγνώστες του να είναι προσεκτικοί στην προστασία των δεδομένων τους σε κάθε περίπτωση:

Θα έπρεπε να κάνετε ερωτήσεις για το FACEAPP. Θα έπρεπε να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί ως προς τα δεδομένα που αποφασίζετε να μοιραστείτε μαζί του, ειδικά κάποια τόσο προσωπικά, όπως η φωτογραφία του προσώπου σας. Αλλά η ιδέα ότι το FACEAPP είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο κινδυνεύει να επισκιάσει την πραγματική ουσία: Όλες οι εφαρμογές χρήζουν προσοχής αυτού του επιπέδου – συμπεριλαμβανομένων και ειδικά, όσων χρησιμοποιείτε περισσότερο απ’ όλες.

Καθησυχαστική η FaceApp

Το FACEAPP εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, απαντώντας στα ανωτέρω δημοσιεύματα:

Λαμβάνουμε πολλές ερωτήσεις σχετικά με την πολιτική απορρήτου μας και, κατά συνέπεια, θα θέλαμε να αναφερθούμε σε μερικά σημεία που εξηγούν τα βασικά:

1. Το FaceApp εκτελεί το μεγαλύτερο μέρος της επεξεργασίας φωτογραφιών στο Cloud. Μεταφορτώνουμε μόνο μια φωτογραφία που έχει επιλεγεί από τον χρήστη για επεξεργασία. Ποτέ δεν μεταφέρουμε άλλες εικόνες από το τηλέφωνο στο Cloud.

2. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε μια φωτογραφία που ανεβάσατε στο Cloud. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι η ποιότητα και η κίνηση δεδομένων: θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο χρήστης δεν ανεβάζει τη φωτογραφία επανειλημμένα για κάθε λειτουργία επεξεργασίας. Οι περισσότερες εικόνες διαγράφονται από τους διακομιστές μας εντός 48 ωρών από την ημερομηνία αποστολής.

3. Δεχόμαστε αιτήματα από χρήστες για την κατάργηση όλων των δεδομένων τους από τους διακομιστές μας. Η ομάδα υποστήριξής μας είναι επί του παρόντος υπερφορτωμένη, αλλά αυτά τα αιτήματα έχουν προτεραιότητα. Για την ταχύτερη επεξεργασία, συνιστούμε να στέλνετε τα αιτήματα από την εφαρμογή FACEAPP για κινητά ως εξής: Ρυθμίσεις-> Υποστήριξη-> Αναφορά σφάλματος” με τη λέξη “ιδιωτικό απόρρητο” στη γραμμή θέματος. Σ’ αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε αυτή τη στιγμή για ένα καλύτερο περιβάλλον χρήστη (UI).

4. Όλες οι λειτουργίες του FACEAPP είναι διαθέσιμες χωρίς να συνδεθείτε και μπορείτε να συνδεθείτε μόνο από την οθόνη ρυθμίσεων. Ως αποτέλεσμα, το 99% των χρηστών δεν συνδέονται. Επομένως, δεν έχουμε πρόσβαση σε δεδομένα που θα μπορούσαν να εντοπίσουν ένα άτομο.

5. Δεν πωλούμε και δεν κοινοποιούμε δεδομένα χρηστών σε τρίτους.

6. Μολονότι η κεντρική ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) βρίσκεται στη Ρωσία, τα δεδομένα των χρηστών δεν μεταφέρονται στη Ρωσία.

Η FACEAPP σχολιάζει στην ανακοίνωσή της και την κοινή ανησυχία ότι «όλες οι φωτογραφίες από τη συλλογή μεταφορτώνονται στους διακομιστές μας αφού ένας χρήστης παραχωρήσει πρόσβαση στις φωτογραφίες. Και δηλώνει:

Δεν το κάνουμε αυτό. Μεταφορτώνουμε μόνο μια φωτογραφία που επελέγη για επεξεργασία. Μπορείτε γρήγορα να το ελέγξετε αυτό με οποιοδήποτε από τα εργαλεία NETWORK SNIFFING διαθέσιμα στο διαδίκτυο.