Λαγός, Ηλιόπουλος, Γερμενής, Κούζηλος, αλλά και νωρίτερα Μίχος, Κουκούτσης, Συναδινός, Επιτήδιος. Είναι μόνο λίγα από τα ονόματα, τα οποία συνθέτουν την εκ των έσω αποδόμηση και κατεδάφιση του πολιτικού εγχειρήματος της Χρυσής Αυγής. Ενός εγχειρήματος με βαθιές ρίζες, κτισμένου όμως γύρω από την εμβληματική προσωπικότητα του αρχηγού του, του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Η πλειονότητα όσων έχουν εγκαταλείψει τη Χρυσή Αυγή δεν είχαν τίποτε κακό να πουν για τους συναγωνιστές τους. Όλες τους οι μομφές απευθύνονταν στο Γενικό Γραμματέα του κόμματος, ο οποίος είχε ανέκαθεν και τη μονοκρατορία. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ήταν πάντοτε αυταρχικός και ήθελε να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε όλες τις αποφάσεις. Κανείς δεν τόλμησε ποτέ να τον αμφισβητήσει όσα κουτσομπολιά κι αν ακούγονταν ενίοτε. Όποιος δεν ήθελε να προσαρμοστεί στην αιώνια κυριαρχία του μέσα στο κόμμα είχε μόνον έναν δρόμο: Την έξοδο.

Κατά συνέπεια, η κατάρρευση του κόμματος στις πρόσφατες εθνικές εκλογές φέρει αποκλειστικά και μόνο τη δική του σφραγίδα. Αυτός διεμόρφωνε την ταυτότητα του κόμματος, αυτός επέλεγε τα πρόσωπα, αυτός χάραζε την πολιτική του, αυτός κατάρτιζε τα ψηφοδέλτια.

Η επόμενη πράξη

Τις τελευταίες ημέρες, τοπικές οργανώσεις κλείνουν και πέραν των παραπάνω, τα μικρομεσαία στελέχη αποχωρούν κατά δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες. Τα βαριά ονόματα διαδίδουν ότι δεν πρόκειται να κάτσουν σπίτι τους και διακηρύσσουν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν τη «Χρυσή Αυγή» που αυτοί οραματίζονταν. Έναν εθνικιστικό φορέα, βασισμένο σε μία συλλογική οργάνωση, όπου η ηγεσία θα διαμορφωθεί από τη βάση.

Πληροφορίες λένε, ότι η εμμονή του Νίκου Μιχαλολιάκου να παραμείνει στο παραδοσιακό «ακραίο» μοτίβο του κόμματος, να μην αλλάξει όνομα στο φορέα του, να μην ανοιχτεί σε νέα πρόσωπα, όπως πολλοί του ζητούσαν και να κλείνει διάφορες αμφιλεγόμενες συμφωνίες, τόσο σε σχέση με τη στάση του κόμματος όσο και ως προς την υπερασπιστική γραμμή στη δίκη που το κόμμα στο σύνολό του ουσιαστικά αντιμετωπίζει με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, έδιωξε πολύ κόσμο.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός των εκλογών, η εκτόπιση τοπικών στελεχών, η τοποθέτηση συγγενών και «εμπίστων» στα ψηφοδέλτια και η απροκάλυπτη στήριξή τους από την κεντρική διοίκηση δημιούργησαν τεράστια δυσαρέσκεια.

Ο νέος φορέας, που, όπως φαίνεται – αρχικά τουλάχιστον, θα είναι υπό την ηγεσία των Λαγού και Ηλιόπουλου, προτίθεται να κάνει άνοιγμα προς όλο το πεδίο που εκτείνεται από τις παρυφές της Χρυσής Αυγής μέχρι και αυτές της Νέας Δημοκρατίας, η οποία στις τελευταίες εκλογές απορρόφησε αρκετούς δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.

Ο Μιχαλολιάκος και οι «πιστοί»

Από την πλευρά του, ο Νίκος Μιχαλολιάκος με τα εναπομείναντα «πρωτοπαλίκαρά» του και με την αρωγή της συζύγου του προσπαθούν να διασκεδάσουν την κατάσταση, προαναγγέλλοντας συνέδριο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Εκεί ωστόσο, αναμένεται να δεχθεί δριμεία επίθεση και από εναπομείναντα στελέχη, κυρίως της περιφέρειας, τα οποία ουσιαστικά… μένουν για να φύγουν.

Πάντως, το γεγονός ότι στο φόντο όλων αυτών των δραστηριοτήτων υπάρχει η εν εξελίξει δίκη, καθιστά κάθε κίνηση ένθεν κακείθεν δύσκολη και επισφαλή. Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα που περιστοιχίζει τον Γιάννη Λαγό διαθέτει το προνόμιο της ευρωβουλευτικής έδρας, πράγμα που ο ίδιος προτίθεται να αξιοποιήσει, απ’ ό,τι φαίνεται, όχι προς ίδιον όφελος και πολιτική συνταξιοδότηση, αλλά για να υποστηρίξει ένα πιθανό νέο πολιτικό εγχείρημα.

Ερωτηματικό παραμένει το αν η Χρυσή Αυγή θα προβεί σε επανακαταμέτρηση των ψήφων, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια.