Ούτε κουβέντα για επαναπροωθήσεις από Αβραμόπουλο και Μητσοτάκη (video)

1
166

Καμία αναφορά στην επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών δεν έγινε από τον πρωθυπουργό και τον Έλληνα Επίτροπο Μετανάστευσης της Κομισιόν. Όλη η συζήτηση ήταν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των λαθρομεταναστών που παραμένουν στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας στα ελληνικά νησιά. Καμία αναφορά επίσης δεν έγινε για τις τραγικές συνέπειες που προξενούν οι συγκεκριμένες δομές στη ζωή, τις δουλειές και την ασφάλεια των Ελλήνων περιοίκων τους.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και εν συνεχεία προήδρευσε σε σύσκεψη με την παρουσία και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική κ. Γ. Κουμουτσάκου και του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκη.

Στη σύσκεψη ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, πάντα σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς το αμέσως επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους:

  1. Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
  2. Στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του λιμενικού σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.
  3. Στην αναμόρφωση –μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.
  4. Στην πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.
  5. Στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και του μετανάστες.
  6. Στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.

Αερολογίες, όπως πάντα, από Αβραμόπουλο

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε:

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνεργασία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή επιτροπή και την νέα ελληνική κυβέρνηση βασικό θέμα το μεταναστευτικό…»

»Παρουσιάστηκε η κατάσταση που κυριαρχεί στην ευρύτερη περιοχή όπου τον τελευταίο καιρό. Είναι ελεγχόμενη ωστόσο παρατηρούνται ροές. Θα πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον και η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού, διαβεβαίωσε γι αυτό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

»η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» και εξήγησε ότι «το μεγάλο αυτό ζήτημα που ήρθε για να μείνει θα τυγχάνουν της καλύτερης δυνατής διαχείρισης».

»Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της […] για όλα τα ζητήματα που την απασχολούν, πολλώ δε μάλλον για το μεταναστευτικό».

»Η χώρα πέρασε δύσκολες στιγμές με το μεναταστευτικό ωστόσο με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα ζητήματα, είναι βέβαιο ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματική στο μέλλον…»

»Η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας είναι εδώ και κοντά της είναι και η Ευρωπαϊκή επιτροπή».

»η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη. Με καλή συνεργασία και με καλή προδιάθεση θα φέρει καλά αποτελέσματα».

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, δε δόθηκε ούτε από τον Έλληνα Επίτροπο ούτε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μία απάντηση στα σημαντικά ερωτήματα και τις απαιτήσεις που προβάλλονται τόσο από τις τοπικές κοινωνίες όσο και από τους Έλληνες πολίτες συνολικά, σ’ ένα θέμα που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την πολιτική και εθνική μας ασφάλεια.