Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου επισκέφθηκε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση στο ΚΥΤ της Σάμου «μη βιώσιμη – και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο».

Το Βαθύ είναι «μια πολιορκημένη πόλη και αυτό πρέπει να τελειώσει» προσέθεσε.

Σε Δελτίο που εξέδωσε το Υπουργείο υπογραμμίζεται ότι:

«…η πρόθεση και δέσμευσή μας είναι να αλλάξει ριζικά αυτή η απαράδεκτη εικόνα στα νησιά.»

Η πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με το ίδιο δελτίο συνοψίζεται στην «επιτάχυνση, επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης, χορήγησης ή απόρριψης του ασύλου», ενώ χαρακτηρίζεται «παράλογο και όχι αποδεκτό» για κάποιον που έχει κάνει αίτηση ασύλου πριν τρία χρόνια, να προγραμματίζεται η πρώτη συνέντευξη το 2021.

Η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης ασύλου «θα επιτρέψει στην ελληνική δημοκρατική πολιτεία να διαχωρίσει εκείνους που έχουν αμιγώς προσφυγικό προφίλ και δικαιούνται άσυλο, από εκείνους που παρανόμως εισέρχονται στη χώρα. Οι πρώτοι έχουν το δικαίωμα και μπορούν να μείνουν. Οι δεύτεροι πρέπει να φύγουν το ταχύτερο δυνατόν». Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο προγραμματίζει την υλοποίηση «ενός στιβαρού και αποτελεσματικού προγράμματος επιστροφών για εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στη χώρα».