Η Γερμανία παραδέχεται ότι δε γνωρίζει πού είναι 160 από τους Τζιχαντιστές που επέστρεψαν από τη Συρία, ενώ ομολογεί και ότι «δεν έχει σχέδιο» για το πώς θα αντιμετωπίσει άλλους 120, οι οποίοι κρατούνται στη Μέση Ανατολή.

Μία νέα έκθεση της Αντικατασκοπίας, που εξέδωσε η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρει ότι από τους 1000 Γερμανούς που ταξίδεψαν στη Μέση Ανατολή για να ενταχθούν στον ISIS, έχουν επιστρέψει οι 350. Ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται στις γερμανικές φυλακές, ενόσω κάποιοι άλλοι αναμένουν να δικαστούν. Υπάρχουν όμως και αυτοί, που κατάφεραν να επιστρέψουν στη Γερμανία και να κρυφτούν.

Από αυτούς που δε γύρισαν, ορισμένοι έχουν πεθάνει, ενώ άλλοι παραμένουν σε κουρδικές φυλακές, στη Συρία και στο Ιράκ.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι επιστρέψαντες εγκυμονούν κινδύνους ασφαλείας. «Κατ’ αρχήν, πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι η ισλαμιστική συμπεριφορά είναι αυτή που επικρατεί στις περισσότερες περιπτώσεις», αναφέρει.

«Η ικανότητά τους να κινούνται αθόρυβα στις δυτικές χώρες, από μία τζιχαντιστική οπτική γωνία, μαρτυρά την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στις χώρες διαμονής τους.»

Πολλές από τις επιθέσεις που κτύπησαν τη Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκαν από πρόσωπα που δήλωναν υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβερνήσεως, Στιβ Άλτερ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη μεγάλη πρόκληση να οδηγήσει τους πρώην στρατιώτες του ISIS στη δικαιοσύνη.

Δύσκολη υπόθεση οι δίκες

Η εκδίκαση υποθέσεων άλλων παλαιών μαχητών στη Γερμανία είχε αποδειχθεί δύσκολη στο παρελθόν, καθώς προϋπέθετε τη συγκέντρωση ισχυρών ενοχοποιητικών στοιχείων, όπως φωτογραφίες ή λογαριασμοί σε κοινωνικά δίκτυα, απαραίτητα για το γερμανικό νόμο.

Πλέον το Γερμανικό Κοινοβούλιο έχει περάσει μία νομοθεσία που αφαιρεί από Γερμανούς πολίτες με διπλή υπηκοότητα, όταν αυτοί κατατάσσονται σε ξένες τρομοκρατικές στρατιωτικές ομάδες και πολιτοφυλακές.

Ο Φρανκ Γένσεν, συντάκτης για θέματα εξτρεμισμού στην εφημερίδα DER TAGESSPIEGEL, σχολίασε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό κανάλι FOX NEWS ότι κάθε κρατούμενος πρέπει να διερευνηθεί εξονυχιστικά στη Συρία και στο Ιράκ πριν μπορέσει να μεταφερθεί στη Γερμανία.

«Έχουμε έναν τεράστιο κίνδυνο ισλαμικής τρομοκρατίας στη Γερμανία και πολλοί άνθρωποι δεν τους θέλουν πίσω. […] Δε γνωρίζω αν η κυβέρνηση προτίθεται να δεχθεί ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αποριζοσπαστικοποίησης», προσέθεσε.