Έγραψε ο Θάνος Τζήμερος στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης:

«Έλαβα την παρακάτω επιστολή:

Καλημέρα κ. Τζήμερε και μπράβο σας που θίξατε το παραπάνω θέμα του ΦΠΑ. Δείτε παρακαλώ τί έχει γίνει και σε τί κράτος ζούμε. Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για το bad debt relief, δηλαδή είναι θεσμοθετημένος ένας τρόπος ανάκτησης του ΦΠΑ σε περίπτωση που φας πιστόλι από τους προμηθευτές σου. Πρακτικά: ή σου γίνεται επιστροφή ΦΠΑ ή αυτό συμψηφίζεται στην επόμενή σου δήλωση. Στην Ελλάδα φυσικά αυτό δεν υπάρχει, καθώς υπήρχε μόνο για την περίπτωση της υπαγωγής του οφειλέτη σου σε ειδική εκκαθάριση, ρύθμιση που έχει καταργηθεί από το 2007!

Δηλαδή το κράτος λειτουργεί ως εισπράκτορας ΦΠΑ, ενώ εσύ δεν έχεις εισπράξει τίποτα! Μόλις το 2017 μετά από την υπαγωγή σε εξυγίανση του Μαρινόπουλου, οι προμηθευτές του, που δέχτηκαν κούρεμα 50% των απαιτήσεών τους, προσέφυγαν στο ΣτΕ για να τους επιστραφεί ο ΦΠΑ του 50% των κουρεμένων απαιτήσεών τους. Μέχρι σήμερα και ενώ έχει εκδοθεί θετική απόφαση, οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. δεν τους έχουν επιστρέψει ούτε cent!

Και δες και το άλλο παράλογο, η απόφαση επέτρεψε την επιστροφή/συμψηφισμό ΦΠΑ μόνο για οφειλέτες που έχουν πτωχεύσει, μπει σε εξυγίανση, ειδική διαχείριση, άρα αν εσύ έχεις συναλλαχθεί με κάποιον ο οποίος κάνει εταιρίες, τις χρεώνει και μετά εξαφανίζεται (σύνηθες), δεν μπορείς να ζητήσεις ΦΠΑ, γιατί αυτός θα πρέπει να έχει πρώτα πτωχεύσει κλπ! Αντί να γίνει μία νομοθετική ρύθμιση, όμοια με των άλλων κρατών (ενδεικτικά αναφέρω την Ολλανδία που έχει τον καλύτερο σχετικό μηχανισμό), σου λένε: πήγαινε ξανά στα δικαστήρια, περίμενε πόσα χρόνια μέχρι να πει το ΣτΕ ότι επιτρέπεται γενικά η επιστροφή ΦΠΑ σε κάθε περίπτωση bad debt!

Ελπίζω, να μπείτε στη Βουλή και να θίξετε και αυτό το θέμα που θα ελαφρύνει χιλιάδες επιχειρήσεις! Καλή επιτυχία!

Μ.Κ.»