Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μια ολοκληρωμένη συμφωνία μεταναστευτικής μεταρρύθμισης με τη μεξικανική κυβέρνηση. Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, καθώς αναμένεται να καθαρογραφούν.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος τον ΗΠΑ δήλωσε ότι δε θα επιβληθούν τελικά οι προαναγγελθείσες οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του Μεξικού.

Ασφαλής Τρίτη Χώρα

Η Συμφωνία θα ονομάζεται «ΑΣΦΑΛΗΣ ΤΡΙΤΗ ΧΩΡΑ», έχει ως σκοπό να αποτρέψει τη διεθνή μετανάστευση στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου και Κεντρικής Αμερικής και εφαρμόζει ουσιαστικά τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες και κανόνες που διέπουν τη μετανάστευση.

Περιορίζει πρακτικά τους μετανάστες που θέλουν να κάνουν χρήση του Ασύλου να το αναζητήσουν στην πρώτη ασφαλή χώρα που θα φτάσουν εγκαταλείποντας την πατρίδα τους και δίνει πλέον το ελεύθερο στις αμερικανικές συνοριακές υπηρεσίες να αρνούνται την είσοδο σε μετανάστες που διέσχισαν το Μεξικό, προερχόμενοι από άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Ικανοποιημένοι οι Μεξικανοί που δε θα τους επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις

Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται και η δυνατότητα του Κογκρέσου, των διαφόρων νομικών προσώπων (βλ. ΜΚΟ) που προωθούν τη μετανάστευση και των λόμπι που επιδιώκουν την εκμετάλλευση φθηνού εργατικού δυναμικού να εισάγουν περισσότερους μετανάστες στις ΗΠΑ, καθώς η Συμφωνία βασίζεται στους ισχύοντες νόμους, οι οποίοι επιτρέπουν την άρνηση εισόδου και παροχής ασύλου και επιβάλλουν την άμεση επαναπροώθηση σε χώρες που έχουν υπογράψει ανάλογες διπλωματικές συμφωνίες.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι μεξικανοί αξιωματούχοι επεδίωξαν να αποφύγουν τη συγκεκριμένη κατάληξη, προσπαθώντας να περιορίσουν τη συμφωνία στη διάθεση εκ μέρους του Μεξικού περισσοτέρων πόρων για τη φύλαξη των νοτίων συνόρων της χώρας με τη Γουατεμάλα. Αυτή ωστόσο η δέσμευση απαξιώθηκε από την αμερικανική πλευρά, διότι θεωρήθηκε δεδομένο ότι κάθε μεξικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει τα «στραβά μάτια» και να επιτρέπει την συνέχιση της σωματεμπορίας από τα μεξικανικά καρτέλ.

Παρά ταύτα, ο Υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Μαρσέλο Εμπάρντ, ανακοίνωσε πανηγυρικά την εν λόγω συμφωνία, εστιάζοντας στην ακύρωση των οικονομικών κυρώσεων που είχε ανακοινώσει παλαιότερα ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό ήταν άλλωστε και το αντάλλαγμα για να αποδεχθεί το Μεξικό την προτεινόμενη από τις ΗΠΑ συμφωνία.

Η συμφωνία διακόπτει ουσιαστικά την μέχρι σήμερα ανεμπόδιστη μεταναστευτική ροή προς τις ΗΠΑ

Στόχος της συμφωνίας είναι να περιορισθεί ή και να εξαλειφθεί η αυξανόμενη μεταναστευτική ροή από τις χώρες τις Κεντρικής Αμερικής προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, από τον Οκτώβριο του 2018 και για τους επόμενους δώδεκα μήνες, ένα εκατομμύριο Κεντροαμερικανοί θα έχουν καταφέρει να διαπεράσουν τα σύνορα, να εξασφαλίσουν την παραμονή τους μέσω των δικαστηρίων και του Κογκρέσου και να εισβάλουν ουσιαστικά στις γειτονιές και στα σχολεία των Αμερικανών πολιτών.

Η επισημοποίηση αυτής της συμφωνίας θα αποτελέσει και ισχυρό πλήγμα του Τραμπ προς τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι διεξήγαγαν έναν σκληρό αγώνα τον τελευταίο καιρό, ώστε η όποια συμφωνία να μην περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές προς τις ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό, χάνεται ένα ισχυρό διαπραγματευτικό τους χαρτί για να νομιμοποιήσουν την παραμονή εκατομμυρίων λαθρομεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.