Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αποστασιοποιήθηκε, τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του από το ενδεχόμενο ένταξής του σε μία ευρωομάδα μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την ηγεσία του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι.

Ο επικεφαλής του επιτελείου του Όρμπαν, Γκέργκελι Γκούλιας παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τέλη της περασμένης εβδομάδος, εξηγώντας ότι το FIDESZ, το κυβερνόν κόμμα της Ουγγαρίας, επιθυμεί να παραμείνει μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), το οποίο περιλαμβάνει τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ, παρ’ ότι η συμμετοχή του στη συγκεκριμένη ομάδα έχει ανασταλεί από τον περασμένο Μάρτιο.

«Σεβόμαστε τον Ιταλό αναπληρωτή πρωθυπουργό, την ιταλική κυβέρνηση, καθώς και το αποτέλεσμα μάλιστα που επέτυχε η Ιταλική Λίγκα, η οποία μετά τις Ευρωεκλογές είναι το ισχυρότερο κόμμα της Ιταλίας», δήλωσε ο Γκούλιας, προσθέτοντας ωστόσο: «Όπως και να ‘χει όμως, βλέπω πολύ περισσότερο μία συνεργασία μεταξύ των κομμάτων μας, παρά τη συμμετοχή μας σε μία ευρωομάδα.»

Δεν κράτησε η φιλία

Η δήλωση αυτή έρχεται ύστερα από μήνες συζητήσεων, που δημιούργησαν μία ατμόσφαιρα προοπτικής μίας συμμαχίας ανάμεσα στον Όρμπαν και τον Σαλβίνι, αφού μάλιστα οι δύο τους είχαν ήδη από τον περασμένο Αύγουστο προεξαγγείλει κάποιου είδους συνεργασία. Τότε, ο Ούγγρος ηγέτης είχε χαρακτηρίσει τον Ιταλό ως «ήρωά» του, γιατί εμπόδισε τους λαθρομετανάστες να αποβιβάζονται στην Ιταλία μέσω της Μεσογείου.

Οι δύο πολιτικοί είχαν συναντηθεί τελευταία φορά τον Μάιο, με τον Όρμπαν να εξάρει για άλλη μία φορά τον Σαλβίνι σε μία συνέντευξη στα ιταλικά ΜΜΕ και να λέει ότι σκεφτόταν πως πρόκειται για «το πιο σημαντικό πρόσωπο στη σημερινή Ευρώπη».

Με την αναστολή της συμμετοχής του FIDESZ στο ΕΛΚ, ο Όρμπαν είχε δηλώσει ότι το κόμμα του αναζητά άλλα κόμματα στην Ευρώπη για να σχηματίσει νέες συμμαχίες, συμπεριλαμβανομένων και των Ιταλών Ευρωσκεπτικιστών: «Η Ουγγαρία είναι πολύ μικρή για να προωθήσει τη γνώμη της στην Ευρώπη. Τα ΜΜΕ, οι ΜΚΟ, τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, είναι όλοι εναντίον μας και μπορούν να μάς καταστρέψουν. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ισχυρούς συμμάχους», είχε τότε εξηγήσει.

Εμπόδιο και ο Φάρατζ για το όραμα του Σαλβίνι

Ο Όρμπαν, ακυρώνοντας την πιθανότητα μίας επίσημης συμμαχίας με τον Σαλβίνι δεν είναι το μόνο εμπόδιο για τον τελευταίο και τα σχέδιά του για μία νέα ευρωπαϊκή «υπερομάδα». Πηγή της εφημερίδας THE SUN αναφέρεται και στο BREXIT PARTY του Νάιτζελ Φάρατζ, που θα αποτελεί το μεγαλύτερο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, όταν οι νέοι Ευρωβουλευτές αναλάβουν τις έδρες τους.