Θα δυσαρεστήσω κάποιους με αυτό το κείμενο το ξέρω αλλά λέω να αφήσουμε για λίγο την τοξική επικαιρότητα και να συζητήσουμε λίγο πάνω στο μεγαλύτερο λάθος της ελληνικής ιστορίας. Αναφέρομαι στην απόβαση στην Σμύρνη τον Μάιο του 1919 ακριβώς εκατό χρόνια από σήμερα.

Η ρίζα της μικρασιαστικής καταστροφής βρίσκεται ακριβώς σε αυτή την αρχική απόφαση να αποβιβαστούμε στην Σμύρνη στις 2 Μαϊου του 1919. Αυτή η απόφαση υπήρξε το μεγαλύτερο λάθος στην σύγχρονη ελληνική ιστορία και βαραίνει αποκλειστικά τον Βενιζέλο. Δείτε τι γράφει γι αυτό ο περίφημος Άγγλος ιστορικός ΄Αρνολντ Τόινμπη : » Το κρίσιμο γεγονός εις την τραγωδία υπήρξε η απόβασις των Ελληνικών στρατευμάτων εις την Σμύρνη τον Μάϊον του 1919, δια την οποία ο Ελ. Βενιζέλος, και όχι ο βασιλεύς Κωνσταντίνος υπήρξεν υπεύθυνος.

Το σφάλμα αυτό έθεσε εν κινήσει τα τρεις φοβεράς δυνάμεις: τον Τουρκικόν εθνικισμόν, τον αγγλογαλικόν ανταγωνισμόν και την στρατιωτικήν γεωγραφίαν της Ανατολής. Και τίποτε, καθόσον εγώ ημπορώ να κρίνω, δεν θα ηδύνατο να εμποδίσει αυτά τα δυνάμεις να προκαλέσουν τα αποτελέσματα, τα οποία προεκάλεσαν’.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://diesy.gr/to-megalytero-lathos-tis-ellinikis-istorias/?fbclid=IwAR0EQP01w4ISSODGEW4uNo3AvQ-YwCUufNO9fsuK28i6JQ-rzq-wC7G8Tgk