Σύμφωνα με τον αρθρογράφο των New York Times Charles Blow η ομάδα του Trump κατανοεί τις ρωγμές της συζήτησης για τη μετανάστευση και τις αξιοποιεί.

Ο Charles Blow επικαλείται μάλιστα τις δηλώσεις Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο ενόψει του ότι το Κογκρέσο δεν θα χρηματοδοτούσε την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό: «Όλοι οι Αμερικανοί πλήττονται από την ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση. Τεντώνει τους δημόσιους πόρους και οδηγεί σε μείωση των θέσεων εργασίας και των μισθών. Μεταξύ αυτών που πλήττονται περισσότερο είναι οι Αφρο-Αμερικανοί και οι Ισπανοί Αμερικανοί. ”

Μια πρόσφατη μέτρηση μάλιστα του Quinnipiac University διαπίστωσε ότι το 54% των μαύρων και το 55% των ισπανόφωνων Αμερικανών πιστεύουν ότι η παράνομη διέλευση των συνόρων με το Μεξικό ήταν πολύ σημαντικό πρόβλημα. Επιπλέον, το 31 τοις εκατό των μαύρων και το 40 τοις εκατό των Ισπανοφώνων είναι σύμφωνοι με τη χρήση της Εθνικής Φρουράς για να περιπολούνται τα σύνορα με το Μεξικό, ενώ το 13 τοις εκατό των μαύρων και το 25 τοις εκατό των Ισπανών υποστήριξε την ανέγερση του τείχους του Trump.

Το 2016 ο Trump κέρδισε την ψήφο ενός έναντι οκτώ μαύρων ανδρών και ενός έναντι τριών Ισπανών, ενώ χαμηλότερη υποστήριξη είχε από τις μαύρες και τις ισπανίδες γυναίκες. Ορισμένες από αυτές τις ανισότητες βάσει φύλου οφείλονται στην οικονομική και μεταναστευτική πολιτική του Trump, η οποία απευθύνεται κυρίως στους άνδρες ψηφοφόρους επειδή πιέζει τις εταιρείες να προσλαμβάνουν Αμερικανούς σε αξιοπρεπή αμοιβή. Επιδίωξη ευχερέστερη για τον ανδρικό πληθυσμό.

Ακόμη και αυτό το χαμηλό επίπεδο μαύρης εκλογικής στήριξης επέτρεψε στον Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές του 2016 – αλλά μπορεί να αυξηθεί πριν από τις εκλογές του 2020, παρά τις σοβαρές κατηγορίες των Δημοκρατικών για ρατσισμό.

Οι Αφροαμερικανοί της εργατικής τάξης υποστηρίζουν σημαντικά περισσότερο πολιτικές που επιδιώκουν: να μειώσουν τον αριθμό των μεταναστών που έρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, να αυξήσουν τον ομοσπονδιακό ρόλο στον έλεγχο του καθεστώτος απασχόλησης των μεταναστών και να επιχειρήσουν τροποποιήσεις στις διατάξεις περί ιθαγένειας του Συντάγματος.

Η εφαρμογή του νόμου περί μετανάστευσης βοηθά επίσης τους μαύρους – και τους Ισπανούς – να αποκτήσουν καλύτερες θέσεις εργασίας.