Οι ΗΠΑ αθόρυβα δείχνουν να έχουν χάσει τον έλεγχο όχι μόνο στην Μέση Ανατολή αλλά και στην Βόρεια Αφρική αφού από την γεωπολιτική τους στρατηγική δείχνουν να αποχωρούν εκτός της Τουρκίας και οι Αίγυπτος-Λιβύη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, απευθυνόμενος στη Γερουσία των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το Κάιρο θα τιμωρηθεί, εάν αγοράσει ρωσικά αεροσκάφη Su-35.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η Αίγυπτος είχε διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ, ότι θα λάμβανε υπόψη τις πιθανότητες κυρώσεων από τις ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι αυτά τα συστήματα που επρόκειτο να αγοραστούν, θα δημιουργούσαν κυρώσεις απέναντι στο καθεστώς», δήλωσε ο Πομπέο, στην Επιτροπή Γερουσίας.

«Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις από αυτούς, το καταλαβαίνουν αυτό, και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα αποφασίσουν να μην προχωρήσουν με την εξαγορά».

Έτσι βέβαια ήταν σίγουροι οι Αμερικανοί και με την Τουρκία ότι δεν θα προχωρούσε στην αγορά των ρωσικών S-400 κάτι που τελικά έγινε.

Ο Πομπέο παρότρυνε την Αίγυπτο και άλλες χώρες που επιθυμούν να διατηρήσουν στρατιωτικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες να απέχουν από την αγορά ρωσικών όπλων, καθώς κινδυνεύουν να επιβληθούν κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των κυρώσεων (CAATSA).

Στα μέσα Μαρτίου, η Ρωσία και η Αίγυπτος υπέγραψαν σύμβαση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά περισσότερων από 20 ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35 και αεροπλάνων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, η συμφωνία για την αγορά περισσότερων από 20 αεροσκαφών και όπλων αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2018 και οι παραδόσεις μπορούν να ξεκινήσουν το 2020 ή το 2021.