Η είδηση έρχεται από τις ΗΠΑ και επιβεβαιώνει το πόσο σημαντική είναι σε ορισμένες περιπτώσεις η οπλοφορία. Ένα 11χρονο κορίτσι που περπατούσε προς το σχολείο του δέχθηκε επίθεση από άγνωστο άτομο. Σύμφωνα με τον Αρχιφύλακα της Αστυνομίας του Φίνιξ, Τόμι Τόμπσον, ο άγνωστος πλησίασε το κοριτσάκι από πίσω, του άρπαξε το χέρι, το γύρισε στην πλάτη της για να το ακινητοποιήσει και έβαλε το χέρι του στο πρόσωπό της.

Ευτυχώς, εκείνη την ώρα βρισκόταν κοντά στο σημείο ένας «καλός Σαμαρίτης», ο οποίος είδε το περιστατικό και ανέλαβε δράση. Αφού κτύπησε τον δράστη και τον έριξε κάτω, τράβηξε το πιστόλι του και τον διέταξε να αφήσει ήσυχη τη μαθήτρια. Ωστόσο, πριν μπορέσει να τον συλλάβει, ο δράστης κατάφερε να διαφύγει.

Οι αρχές τώρα τον αναζητούν, ζητώντας πληροφορίες από το κοινό. «Η αστυνομία ενημερώνει ότι πρόκειται για αφροαμερικανό, με πράσινα μάτια με χαλκά στο αριστερό ρουθούνι και μαύρη κουκούλα», αναφέρει τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Παρ’ ότι η περιοχή του Φίνιξ έχει αρκετά υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, το περιστατικό προκάλεσε έκπληξη στους περιοίκους. «Συνήθως, τέτοια πράγματα δε συμβαίνουν στη γειτονιά μας. Είναι μάλλον ήσυχη», είπε ένας από τους κατοίκους σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Είμαι κάπως σοκαρισμένος από αυτό», προσέθεσε ένας άλλος.

Ο διευθυντής του σχολείου του κοριτσιού επιβεβαίωσε το περιστατικό με επιστολή που έστειλε στους γονείς.

Η Αριζόνα απελευθέρωσε την οπλοφορία το 2010

Όσο ήσυχη και αν είναι η συγκεκριμένη γειτονιά, το Φίνιξ είχε χαρακτηριστεί το 2009 ως η «πρωτεύουσα των απαγωγών στις ΗΠΑ». Ωστόσο, η Πολιτεία της Αριζόνα, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Φίνιξ, μερίμνησε ώστε οι κάτοικοί της να μην είναι ανυπεράσπιστοι. Το 2010 η Πολιτεία ψήφισε τη δυνατότητα «οπλοφορίας άνευ αδείας», που επιτρέπει σε πρόσωπα με καθαρό ποινικό μητρώο να μεταφέρουν δεδηλωμένα όπλα χωρίς ειδική άδεια.

Αυτό σημαίνει ότι είναι μάλλον κακή ιδέα να απαγάγεις παιδιά ή να διαπράττεις οιοδήποτε άλλο σοβαρό έγκλημα σε μία πολιτεία, όπου τα όπλα είναι μέρος της κουλτούρας των κατοίκων, παρ’ ότι η αμερικανική αριστερά φωνάζει για μεγαλύτερο έλεγχο στην οπλοκατοχή.

Η ατζέντα της αριστεράς για τα όπλα είναι επικίνδυνη

Ίσως, οι νεοφιλελεύθεροι θα έπρεπε να κάνουν μία κουβέντα με την οικογένεια της 11χρονης και να της εξηγήσουν, γιατί δεν υποστηρίζουν το δικαίωμά της να την υπερασπίζονται, αλλά προωθεί νόμους που θα άφηναν τον παραπάνω «καλό Σαμαρίτη» αδύναμο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον επίδοξο απαγωγέα.

Στη δε Ευρώπη και δη στην Ελλάδα, καλό θα ήταν κάποιοι να βάλουν στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα των όπλων και το γεγονός ότι οι μόνοι που μπορούν να οπλοφορούν είναι οι εγκληματίες και οι πλέον ακατάλληλοι άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν υπηρετήσει καν τη θητεία τους.

Οι υπεύθυνοι ένοπλοι πολίτες μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Είτε πρόκειται για απόπειρα απαγωγής είτε για κάποιο τραγικό περιστατικό με μαζικά πιστολίδια, τα εγκλήματα συχνά εξελίσσονται τόσο γρήγορα που αστυνομία απλά αδυνατεί να παρέμβει εγκαίρως, αφήνοντας τους πολίτες να πρέπει να υπερασπιστούν μόνοι τον εαυτό τους.

«Ένοπλοι ή και άοπλοι πολίτες παρενέβησαν σε δέκα διαφορετικές περιπτώσεις», αναφέρει έκθεση του FBI σχετικά με ενόπλους μακελάρηδες που πυροβολούν αδιακρίτως. «Κατάφεραν με ασφάλεια και επιτυχία να τερματίσουν τους πυροβολισμούς στις οκτώ από αυτές τις περιπτώσεις. Η αυταπάρνησή τους έσωσε πολλές ζωές.»

«Η ολοένα και αυξανόμενη απειλή που προκαλούν οι διάφοροι μακελάρηδες με όπλα και η ταχύτητα με την οποία εκτυλίσσονται επεισόδια μαζικών αδιακρίτων πυροβολισμών, καθιστούν απαραίτητη την πρόληψη τόσο από πλευράς της Αστυνομίας όσο και από τους πολίτες», συνεχίζει η έκθεση.

Κι αν τα συγκεκριμένα ευρήματα και συμπεράσματα εστιάζουν στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι ίδιες αρχές ισχύουν και για άλλα εγκλήματα, όπως π.χ. οι απαγωγές. Όπως λέει και ένα αμερικανικό ρητό, «όταν και τα δευτερόλεπτα μετράνε, η αστυνομία είναι κάποια λεπτά μακριά». Υπεύθυνοι ένοπλοι πολίτες μπορούν εκεί να κάνουν τη διαφορά, όπως συνέβη στην Αριζόνα με τον… «καλό Σαμαρίτη».

Πηγή: Western Journal