Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του για τις Ευρωεκλογές, περιγράφοντας την επερχόμενη εκλογική αντιπαράθεση ως σύγκρουση ανάμεσα στους υπερασπιστές των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας και στις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης των ανοικτών συνόρων.

Ο αρχηγός του κόμματος Fidesz είπε ότι οι εκλογές του Μαΐου – στις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συμμετάσχει, παρ’ ότι ψήφισε για το BREXIT πριν τρία χρόνια – θα είναι μία ευκαιρία για την Ευρώπη να διαλέξει το μέλλον της.

«Θα παραμείνει η Ευρώπη ευρωπαϊκή ή θα ανοίξει το δρόμο στις μάζες που προέρχονται από άλλους πολιτισμούς;», αναρωτήθηκε.

«Θα αποφασίσουμε, αν θα προστετέψουμε τη Χριστιανική Ευρωπαϊκή κουλτούρα ή θα θα υποχωρήσουμε έναντι του πολυ-πολιτισμού.»

Αυτή η απόφαση θα πάρει τη μορφή μίας σχετικά απλής επιλογής σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με την οπτική του πρωθυπουργού Όρμπαν, «ανάμεσα στους ηγέτες της Ε.Ε. που ανήκουν σε κόμματα υπέρ της μετανάστευσης και σε αυτούς που αντιτίθενται στη μετανάστευση.»

Γέφυρες με Ματέο Σαλβίνι και Brexiteers

Ο Ούγγρος ηγέτης ξεκαθάρισε σε ποια πλευρά στέκεται, κάνοντας προσπάθειες να κτιστούν γέφυρες με τον συγκυβερνήτη της Ιταλίας και Υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, του οποίου η Λέγκα θα μπορούσε να αποτελέσει το μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις.

Κι όσο ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εμφανίζεται να υποστηρίζει μία καθαρή έξοδο από την Ε.Ε. για τους Βρετανούς, όπως και μερικοί από τους πρωταγωνιστές του BREXIT που τον υποστηρίζουν, έχει υιοθετήσει μία εξαιρετικά επικριτική στάση μέσα στην Ε.Ε. προκαταβολικά εις ό,τι αφορά τις εκλογές, ξεκαθαρίζοντας ότι τις βλέπει ως ένα μέσο πίεσης για απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Οι Ούγγροι, οι οποίοι έχουν προστατέψει την Ευρώπη για μία χιλιετία, θέλουν την Ε.Ε., αλλά έχουμε μπουχτίσει από τον τρόπο που τα πράγματα κινούνται στις Βρυξέλλες,» δήλωσε.

«Δεν προτιθέμεθα να κάνουμε ό,τι υπαγορεύουν οι Βρυξέλλες, αν αυτό είναι το σωστό για τους Ούγγρους.»

Τα επτά σημεία της πρότασης Βίκτορ Όρμπαν

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όρμπαν έχει θέσει ένα πλάνο επτά σημείων για αλλαγές, οι οποίες ελπίζει ότι θα υποστηριχθούν από ένα λαϊκό-συντηρητικό Ευρωκοινοβούλιο, αν τελικά επιτευχθεί η επιθυμητή ανατροπή:

  1. Η διαχείριση της μετανάστευσης πρέπει να ανακληθεί από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και να δοθεί πίσω στις εθνικές κυβερνήσεις.
  2. Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι καμία χώρα δε θα πρέπει να υποχρεούται να δεχθεί μετανάστες παρά τη θέλησή της.
  3. Κανείς δε θα πρέπει να γίνεται δεκτός στην Ευρώπη χωρίς έγκυρη ταυτοποίηση και νομιμοποιητικά έγγραφα.
  4. Πρέπει να καταργήσουμε τις προπληρωμένες τραπεζικές κάρτες και την Visa για μετανάστες.
  5. Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να διακόψουν τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ του Τζωρτζ Σόρος.
  6. Στην Ευρώπη, δε θα πρέπει κανείς να μειονεκτεί, επειδή αυτοπροσδιορίζεται ως Χριστιανός.
  7. Αυτοί που έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν, περισσότερο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφασίζουν ότι οι ηγέτες που αντιτίθενται στη μετανάστευση θα ηγούνται και των θεσμών της Ε.Ε.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβουν χώρα από την Πέμπτη, 23 Μαΐου μέχρι και την Κυριακή, 26 Μαΐου, ημερομηνία όπου θα πραγματοποιηθούν και στην Ελλάδα.