Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε στο RAI1 της ιταλικής κρατικής τηλεόρασης ότι δεν τον νοιάζει η εκστρατεία της ουγγρικής κυβέρνησης εις βάρος του, αλλά ενοχλείται από την ξενοφοβία του Βίκτορ Όρμπαν και την εχθρότητά του απέναντι στους ξένους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας τέτοιος εθνικισμός μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ATV.hu, ο Όρμπαν ανέφερε ότι, «κάποιος που έκανε τα αποκαλυπτήρια αγάλματος του Μαρξ, δε θα έπρεπε να κάνει μαθήματα σε κανέναν για την ξενοφοβία, διότι ο μετρ της ξενοφοβίας ήταν ο ίδιος ο Καρλ Μαρξ.»

Το Fidesz ψάχνεται για να εγκαταλείψει εντελώς του ΕΛΚ

Νωρίτερα εχθές, η Αντιπρόεδρος του Fidesz και Υπουργός για θέματα Οικογένειας και Νεολαίας, Καταλίν Νόβακ, μίλησε για τις σχέσεις του Fidesz με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Να σημειωθεί εδώ ότι η ίδια είναι που ηγείται της «Επιτροπής Σοφών» του κυβερνόντος κόμματος της Ουγγαρίας.

Η Νόβακ λοιπόν, δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με τους «Τρεις Σοφούς» του ΕΛΚ και θα τους παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες για διάφορα ζητήματα. Δουλειά της είναι να προετοιμάσει μία αναφορά προς το Fidesz σχετικά με το αν θα πρέπει το κόμμα να παραμείνει στο ΕΛΚ μετά τις εκλογές.

Επιπλέον, στην Magyar Nemzet, ο γνωστός φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος Τσολτ Μπάγιερ κάλεσε το Fidesz να εγκαταλείψει το ΕΛΚ το συντομότερο δυνατόν, ενώ απεκάλεσε τον Μάνφρεντ Βέμπερ «ένα δειλό, μίζερο άτομο».