Όπως μετέδωσε το Fox News, το χωριό Μπαγκούζ, το τελευταίο οχυρό του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), απελευθερώθηκε χθες από το Συριακό Στρατό και κουρδικές δυνάμεις.

Όπως μετέδωσαν οι ανταποκριτές του Fox, για πρώτη φορά τις τελευταίες πέντε ημέρες υπάρχει ησυχία. Οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν και οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι «έγιναν μάρτυρες του τέλους του Χαλιφάτου – της βάναυσης αυτοκρατορίας που κάποτε ήλεγχε οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους».

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι μπαίνοντας στο Μπαγκούζα συνειδητοποίησαν πώς οι πολεμιστές του ISIS μπορούσαν και κρύβονταν για τόσο μεγάλο διάστημα – όχι μόνο σε σήραγγες, αλλά σε τάφους και εκατοντάδες λαγούμια και τρύπες που καλύπτονταν με μουσαμάδες, σκεπασμένους με χώμα.

Στο τέλος, η πλειονότητα παραδόθηκε. Από την αρχή του έτους δε, περίπου 60.000 άτομα έχουν διαφύγει στην έρημο, οι περισσότεροι εκ των οποίων κρατούνται τώρα σε στρατόπεδα.

Ανάμεσα στους κρατούμενους πάντως δεν έχουν βρεθεί πρόσωπα από την ηγεσία του ISIS, η οποία φαίνεται ότι εγκατέλειψε τις δυνάμεις της και διέφυγε. Από το Φεβρουάριο, οι πληροφορίες που διέρρεαν έλεγαν ότι οι μαχητές του ISIS είχαν πεσμένο ηθικό και διαμαρτύρονταν, επειδή ο «χαλίφης» Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι ήταν άφαντος όταν ξεκίνησε η τελική μάχη. Όντως, υπήρξαν και αναφορές ότι ο ηγέτης των τρομοκρατών γλίτωσε τελευταία στιγμή από πραξικόπημα που προήλθε από τα ίδια τα στρατεύματά του και από τον Ιανουάριο ζει κρυμμένος, άγνωστο πού.